0894 57 92 29
info@karta-holiday.com
София, бул. „Цар Борис III“ 85

адрес на офертата https://karta-holiday.com/?p=1878
цената е актуална към: 2022-08-13 и 03:08 ч. и подлежи на потвърждение в деня на заявката.

Почивка в Бодрум с директен чартърен полет от София и Варна

Отпечатай

Цени

Програма

Бодрум – любимото място на богатите

Бодрум е град в Югозападна Турция, област Мугла. Той е важно пристанище и една от най-известните туристически дестинации в Егейския регион. Разположен е на около 180 км на юг от Кушадасъ и на около 270 км от най-големия град в региона – Измир, на едноименния полуостров, срещуположно на гръцкия остров Кос. Днес градът е важен туристически и яхтен- център с много интересна архитектура, с кристално чисто море, добри плажове и мек климат.

Миналото на Бодрум – гмурнете се смело
Ослепително синият залив се охранява от впечатляващ средновековен замък, построен от рицарите от остров Родос. Тук Средиземно море прелива в Егейско. Любителите на гмуркането могат да изследват многобройните рифове, пещери и невероятни скални образувания. Водата е пълна с пъстри морски гъби във всякакви цветове и огромно разнообразие от морски обитатели, включително октоподи. Още през античността Бодрум бил известен със своите корабостроители. Днес местните занаятчии продължават да строят традиционните лодки тирхандил (/ъс заострена кърма и нос/ и гулети /с широка палуба и заоблен нос/.

Гулетите са предпочитаният вид лодки за екскурзии и за ежегодната регата в Бодрум през октомври.
Известен в древността като Халикарнас, това е родното място на Херодот. Тук е гробницата на цар Мавзол /IV в. пр. Хр./, смятана за едно от Седемте чудеса на древния свят. От нея идва и думата мавзолей. Средновековният Замък на св. Петър до пристанището е отличен образец за кръстоносна архитектура. Спиращата дъха панорамна гледка от хълма Гьоктепе е любимо място за снимки от туристите. С множеството малки галерии и жизнерадостна, приятелска и бохемска атмосфера, този курорт се смята за център на турския артистичен елит.