Загадките на Мексико

Загадките на Мексико

В цената са включени:

 • Самолетни билети София - Истанбул - Мексико Сити с включени 23 кг. чекиран багаж и 8 кг . ръчен багаж
 • Самолетни билети Канкун - Истанбул - София с включени 23 кг. чекиран багаж и 8 кг . ръчен багаж
 • Самолетен билет Мексико Сити - Туксла Гутиерес с включени 25 кг. чекиран багаж и 5 кг . ръчен багаж
 • Всички летищни такси по програмата
 • Трансфери летище - хотел в Мексико Сити и Туксла Гутиерес
 • Трансфери хотел - летище в Мексико Сити и Канкун
 • Транспорт с лицензиран автобус/микробус по програмата
 • 3 нощувки със закуски в хотел 4* Мексико Сити
 • 1 нощувка със закуска в хотел 4* Сан Кристобал де Лас Касас
 • 1 нощувка със закуска в хотел 4* във Вияермоса
 • 1 нощувка със закуска в хотел в 4* Паленке
 • 1 нощувка със закуска в хотел 4* в Кампече
 • 1 нощувка със закуска в хотел 4* в Мерида
 • 1 нощувки със закуски в хотел 3* във Валядолид
 • 3 нощувки на база all inclusive в хотел 4* в Плая дел Кармен
 • Всички входове в туристически обекти по маршрута
 • Водач на български език по целия маршрут
 • Медицинска застраховка "Помощ при пътуване" с покритие на COVID 19 за 50 000 евро

В цената не са включени:

 • Такса обслужване на летището в Канкун
 • Входове в сеноти в хода на програмата
 • Обеди и други хранения, непредвидени в програмата
 • Бакшиш за носене на куфарите в хотелите
 • Бакшиш за шофьор и местен водач /мин. 5 USD на ден на човек/
 • Застраховка "Отмяна на пътуване“
 • Туристическа такса в Плая дел Кармен /около 2 долара на ден на стая - плаща се лично директно на рецепция/

Дати:
29.10.2023 – 12.11.2023

Мексико
Мексико е страната на Маите, белите плажове и чудно синята вода. Страната на сомбрерото, текилата и пончото.
Има много места, които си заслужава да се видят в Мексико. Столицата Мексико Сити е огромен, космополитен и много интересен град. Широките булеварди, центърът на града с площад Ел Сокало, Дворецът на изящните изкуства, Чапултепек, храмът Темпло Майор, Катедралата и Базиликата на Девата от Гуаделупе са само част от местата, които задължително трябва да се видят в столицата. А на около час от града се намира комплексът ТеотиуакМексиан или Обиталището на боговете. Пирамидата на Слънцето дълго време е била най-голямата сграда в Новият свят, а градът е процъфтявал в продължение на седем века.

ДЕН 1: София - Истанбул - Мексико Сити
Среща на летище София и полет за за Мексико сити през Истанбул с Turkish Airlines.
София - Истанбул: 21:25 - 22:55

ДЕН 2: Мексико Сити
Полет Истанбул - Мексико Сити /02:30 - 07:35/. Пристигаме на летището Мексико сити и трансфер до хотела. Оставяме на багажите в хотела и ще направим пешеходен тур в централната част на мексиканската столица - централния площад Сокало, Катедралата и останките от някогашния централен храм на Теночтитлан.
Настаняване в хотела и свободно време.
Нощувка.

ДЕН 3: Мексико - Национален Музей по Антропология, Сочимилко
Закуска. Ще посетим Националния музей по антропология и история, където са събрани най-ценните артефакти от доколумбова Мезоамерика. Следобед, посещение на Сочимилко, квартал в южната част на столицата, съхранен в автентичния вид с изкуствено създадени в езерото острови /чинампас/. Ще се качим на своеобразните салове, нар. трахиннера, с които се придвижват местните. Тук земеделието продължава да съществува, както по времето на коренните обитатели. Местните отглеждат цветя и зеленчуци върху малки острови "чинампас", образувани от насипана пръст върху камъни на дъното на езерото.
Предстои вълнуващ обиколка по мрежата от канали, където може да си купите всичко. Маршрутът ни минава и покрай "призрачния остров на куклите", където по дърветата страховито висят различни кукли. Защо ли? Ще разберете когато стигнете там.
Нощувка.

ДЕН 4: Теотиуакан и базиликата "Девата от Гуделупе"
Закуска. Отиваме на базиликата Девата от Гуделупе - едно от най-почитаните места в католическия свят и единственото, което съперничи по посещаемост на Ватикана в Рим. На това място Богородица се появява на местния Хуан Диего и го изпраща със заръка при епископа да построи храм. Базиликата се смята, че мястото е чудодейно и сбъдва желания.
Продължаваме с посещение на Теотиуакан, където се намират Пирамидата на Слънцето и Пирамидата на Луната - един от символите на Мексико. Заедно с храма на Пернатата змия в Кецалкоатл, това е един от най-значимите археологически комплекси на Мексико.
Завръщане в столицата и свободно време.
Нощувка

ДЕН 5: Мексико Сити - Туксла Гутиерес - Сан Кристобал Де Лас Касас
Закуска. Свободно време в Мексико Сити. 12.00 часа освобождаване на хотела. Трансфер до летището и полет до Туксла Гутиерес, столицата на щата Чиапас. Трансфер до Сан Кристобал де Лас Касас - малко градче, запазил колониалното си очарование с пъстроцветни къщи, уют и автентичност.
Настаняване в хотел. Свободно време.
Нощувка.

ДЕН 6: Сан Кристобал Де Лас Касас - Синакантан - Каноьона Сумидеро - Вияермоса
Закуска. Време за кафе в Сан Кристобал де Лас Касас, по чиито улици ще срещнем представители на маите цоцил, стигнали до града със своята селскостопанска продукция, произвеждана в планините и докарана до тук с магарета и собственоръчно изплетени кошници.
Следва посещение на Синакантан, селище на маите цоцил, запазили своите традиции и самобитност, където за кратко ще се потопим в техния ритъм на живот.
Продължаваме пътуването към Чиапа де Корсо. Градчето е разположено по брега на р. Грихалва и не впечатлява с размери или особена значимост, но това е първия град, основан от испанците по тези земи. Местното население дало сериозен отпор на завоевателите, но виждайки, че силите са неравни достойно намира смъртта си малко по-надолу в каньона на реката, където скалите се издигат отвесно на височина от 1000 м. над нивото на водата.
Следобед отпътуване за Вияермоса. Настаняване в хотел.
Нощувка.

ДЕН 7: Вияермоса - Водопади Роберто Бариос - Паленке
Закуска. Посещение на невероятния археологически парк Ла Вента, в който са събрани експонати, открити във влажните тропически гори и принадлежащи на епохата на олмеките. В парка е обособен зоокът, в който може да се срещнете очи в очи представители на местната фауна. Ще се впчечатлите от огромните каменни глави и мистични олтари, скрити в зеленината на джунглата в съпровод на смразяващия рев на ягуар или под закачливите погледи на маймуните-паяк. Отпътуване към водопадите Роберто Бариос и възможност да се изкъпем в прохладните води на серия от водопади в сърцето на джунглата. Настаняване в хотел в околностите на археологическата зона на Паленке.
Нощувка.

ДЕН 8: Паленке - Кампече
Закуска. Посещение на археологическата зона на Паленке - една от най-удивителните находки от епохата на маите. След упадъка на цивилизацията им, джунглата е погълнала всичко построено и едва в края на XVIII в. случайно излиза отново на бял свят. Посещението е вълнуващо приключение в стил Индиана Джоунс, което ще ни предложи срещи с огромни игуани, разходка сред екзотични растения и лиани, между които изникват каменни постройки. За разлика от други внушителни пирамиди, основната на Паленке не впечатлява с размери, но се оказва гробница на един от великите им владетели - Пакал. Във вътрешността на пирамидата е открит саркофаг с тялото на владетеля, покрит с ритуална посмъртна маска от нефрит. По-малката пирамида до него се оказва също гробница, в която е открито тяло на жена, чиито кости, както и стените на погребалната камера са оцветени в ярко червено. Въпреки че все още няма яснота коя е тя, археолозите я наричат "Червената царица".
По обед отпътуваме към Кампече, където ще се влеем в пасторалния живот на местното население, свързан предимно със земеделие и животновъдство. Ще минем през живописни селища и обширни пасища със стада местни говеда, преди да се озовем на брега на Мексиканския залив. Попътно ще спрем за почивка с възможност за обяд. Пристигане в Кампече вечерта.
Кампече е крайбрежен град, някога често нападан от пирати, поради което е опасан със здрава крепостна стена, която да го защитава от набезите им. Стената има две порти - откъм морето и откъм сушата, а между тях се простира пешеходна улица с множество заведения. Настаняване в хотел.
Нощувка.

ДЕН 9: Кампече - Бекал - Ушмал - Мерида
Закуска. Посещение на селището Бекал, където традиционният занаят е плетене на шапки от специфично палмово листо "хипихапа", което е по-популярно като "панама".
Продължаване към Ушмал - древен град на маите, който в превод означава "Строен три пъти". Легендата разказва, че внушителната пирамида е построена от джудже, родено от яйце. Целият комплекс е прекрасен пример на късната архитектура на маите.
Отпътуване за Мерида или "Белият град". По пътя има възможност за обяд в крайпътен ресторант, където сервират местния специалитет - кучинита пибил /месо, печено в каменни пещи, зарити в земята и завито в бананови листа /.
Пристигане привечер в Белият град, наречен така заради внушителните богаташки къщи в европейски стил, строени през XVIII – XIX в., когато местните производители на сезал и търговци се замогват чрез търговски контакти с Европа. Настаняване в хотел.
Нощувка.

ДЕН 10: Мерида - Исамал - Рио Лагартос - Валядолид
Закуска. Панорамна обиколка по бул. "Монтехо", където са разположени богаташките резиденции, голяма част, от които днес пустеят.
Отпътуване за Исамал - "Градът на три култури". Нарича се така, защото в самият център на днешния град се намират останки от мащабно строителство от времето на маите, върху които е построен бенедиктински манастир, около който е разположен съвременния град. При посещение на папа Йоан Павел II, в негова чест градът е оцветен в жълто - всички сгради, къщи, манастир и черкви са в искрящо жълт цвят, което му придава особена приветливост и настроение.
Отпътуване към Рио Лагартос - биосферен резерват, където гнезди розово карибско фламинго. Целият северен бряг на Юкатан е характерен с пусти плажове с фин бял пясък, където излизат да снасят яйца огромни костенурки. Вечерта настаняване в хотел във Валядолид.
Нощувка.

ДЕН 11: Валядолид - Чичен Ица - Сенот - Чичен Ица - Плая дел Кармен
Ранна закуска и посещение на пирамидата на Кукулкан. Пирамидата на Кукулкан е едно от Новите седем чудеса на света. Построена е в късния период на цивилизацията на маите и всъщност, това което виждаме е трета пирамида една върху друга. Във вътрешността съществуват още две постройки. Пирамидата е храм на слънчевият бог Кукулкан /Пернатата змия/. На 21 март и 22 септември, при пролетно и есенно равноденствие се образува зрителна измама, която наподобява движението на змия, която се спуска по ръбовете на пирамидата.
Ще разгледамв Астрономическа обсерватория, Храмът на воините и платформите, на които са извършвани човешки жертвоприношения. Посещението трае около 3 часа. На цялата територия на комплекса има търговци, от където могат да се вземат сувенири. Свободно време на територията на комплекса.
Следобед възможност за посещение на сенот. Сенотите са естествени езера в карстовата структура на полуостров Юкатан. Тъй като маите били изключително зависими от реколтата царевица, която била основния им поминък, водата е високо ценена и сенотите са смятани за свещени. Също така, местните смятали, че това е вратата съм друг свят. На дъното на някои сеноти са открити ритуални предмети, както и следи от жертвоприношения. Сенотите са три вида – закрити, полуоткрити и закрити, някои от които се намират на сериозна дълбочина.
Пътуване до Плая дел Кармен. Настаняване в хотел на база all inclusive.
Нощувка

ДЕН 12: Плая Дел Кармен
Закуска. Свободно време за плаж и почивка.
Нощувка.

ДЕН 13: Плая Дел Кармен
Закуска. Свободно време за плаж и почивка.
Нощувка.

ДЕН 14 Плая Дел Кармен - Канкун - Истанбул
Напускане на хотела и трансфер на летището в Канкун и полет за Истанбул.

ДЕН 15: Истанбул - София
Пристигане на летище София.

 

Застраховка "Отмяна на пътуване"

Стойността на застраховката се изчислява на база крайна дължима сума по договора.
Взима се предвид възрастта на пътуващия, както и оставащото време до заминаването.

Стойността на застраховката е между 3% и 7% върху крайната дължима сума по договора за пътуване.
Има увеличение на стойността след определена възрастова граница.
Системата на застрахователя изчислява стойността на полицата за всеки пътуващ, след въвеждане на конкретните параметри

Полицата се сключва до пет дни след подписването на договора

Какво покрива застраховката:

Разходи за отмяна на пътуване - възстановяват се разходи в случай на отмяна на пътуване поради някоя от следните причини:

 • Внезапно заболяване, злополука или смърт на застрахованото лице;

 • Внезапно заболяване или злополука, налагащи стационарен или домашен режим на лечение, или смърт на близък роднина на застрахованото лице;

 • Увреждане на жилището на застрахованото лице в резултат на пожар, кражба чрез взлом или стихийни бедствия, чиято сериозност налага присъствието на застрахования;

 • Стачка в транспорта, която не е била очаквана при сключването на застраховката.

 • Положителен PCR тест /ако се налага правенето на такъв преди тръгване/ - ако полицата има покритие за Ковид

 • Лимитът на отговорност не може да надвишава платената обща сума за пътуването


Не се дължи обезщетение, ако пътуването бъде отменено поради някоя от следните причини:

 • Покритието важи само ако пътуването бъде отменено преди застрахованото лице да
  отпътува за дестинацията.

 • Земетресение, екологична катастрофа или друго събитие с масови последици;

 • Невъзможност за навременно снабдяване с необходими за пътуването документи
  /международен паспорт, виза, задължителни ваксини и др./, включително поради административни пречки.

 • Самоубийство или опит за самоубийство


При настъпило застрахователно събитие, застрахователя изисква официални документи, доказващи всички детайли от съответната институция /в оригинал/.

ДАТИ И ЦЕНИ:

Дата Цена на човек в двойна стая Цена на човек в единична стая
29.10.2023 - 12.11.2023 5 850 лева 6 780 лева

 

ИНФОРМАЦИЯ:

 • Програмата не е подходяща за хора със затруднения в придвиждането! Обектите по програмата са в естествени условия и не са адаптирани за придвижване с помощни средства

 • Предвид динамиката на пътуването и продължителността му, не препоръчваме участие на деца под 14 години


СРОКОВЕ И НАЧИНИ НА ПЛАЩАНЕ:

 • При записване 50% от стойността на пакета

 • 45 дни преди датата на пътуване - пълната сума
НЕОБХОДИМИ ДОКУМЕНТИ: • Данни по лична карта, задграничен паспорт с валидност 6 месеца след датата на приключване на пътуването и  2 свободни страници

 • За деца под 18 г., пътуващи без родител/и - нотариално заверено родителско разрешение за напускане на страната от непътуващия родител/и (оригинал и 1 копие)

 • За деца, чиито родители са с различни фамилии, се изисква копие от акт за раждане на детето, в който да са вписани и двамата родители


ВИЗОВ РЕЖИМ:

 • Българските граждани, притежаващи валидни паспорти, могат да влизат и пребивават на територията на Мексико като туристи без визи за срок до 180 дни.


ВИД ТРАНСПОРТ:

 • Самолет

 • Автобус / микробус


 

Застраховка "Отмяна на пътуване"

Стойността на застраховката се изчислява на база крайна дължима сума по договора.
Взима се предвид възрастта на пътуващия, както и оставащото време до заминаването.

Стойността на застраховката е между 3% и 7% върху крайната дължима сума по договора за пътуване.
Има увеличение на стойността след определена възрастова граница.
Системата на застрахователя изчислява стойността на полицата за всеки пътуващ, след въвеждане на конкретните параметри

Полицата се сключва до пет дни след подписването на договора

Какво покрива застраховката:

Разходи за отмяна на пътуване - възстановяват се разходи в случай на отмяна на пътуване поради някоя от следните причини:

 • Внезапно заболяване, злополука или смърт на застрахованото лице;

 • Внезапно заболяване или злополука, налагащи стационарен или домашен режим на лечение, или смърт на близък роднина на застрахованото лице;

 • Увреждане на жилището на застрахованото лице в резултат на пожар, кражба чрез взлом или стихийни бедствия, чиято сериозност налага присъствието на застрахования;

 • Стачка в транспорта, която не е била очаквана при сключването на застраховката.

 • Положителен PCR тест /ако се налага правенето на такъв преди тръгване/ - ако полицата има покритие за Ковид

 • Лимитът на отговорност не може да надвишава платената обща сума за пътуването


Не се дължи обезщетение, ако пътуването бъде отменено поради някоя от следните причини:

 • Покритието важи само ако пътуването бъде отменено преди застрахованото лице да
  отпътува за дестинацията.

 • Земетресение, екологична катастрофа или друго събитие с масови последици;

 • Невъзможност за навременно снабдяване с необходими за пътуването документи
  /международен паспорт, виза, задължителни ваксини и др./, включително поради административни пречки.

 • Самоубийство или опит за самоубийство


При настъпило застрахователно събитие, застрахователя изисква официални документи, доказващи всички детайли от съответната институция /в оригинал/.

В цената са включени:

 • Самолетни билети София - Истанбул - Мексико Сити с включени 23 кг. чекиран багаж и 8 кг . ръчен багаж
 • Самолетни билети Канкун - Истанбул - София с включени 23 кг. чекиран багаж и 8 кг . ръчен багаж
 • Самолетен билет Мексико Сити - Туксла Гутиерес с включени 25 кг. чекиран багаж и 5 кг . ръчен багаж
 • Всички летищни такси по програмата
 • Трансфери летище - хотел в Мексико Сити и Туксла Гутиерес
 • Трансфери хотел - летище в Мексико Сити и Канкун
 • Транспорт с лицензиран автобус/микробус по програмата
 • 3 нощувки със закуски в хотел 4* Мексико Сити
 • 1 нощувка със закуска в хотел 4* Сан Кристобал де Лас Касас
 • 1 нощувка със закуска в хотел 4* във Вияермоса
 • 1 нощувка със закуска в хотел в 4* Паленке
 • 1 нощувка със закуска в хотел 4* в Кампече
 • 1 нощувка със закуска в хотел 4* в Мерида
 • 1 нощувки със закуски в хотел 3* във Валядолид
 • 3 нощувки на база all inclusive в хотел 4* в Плая дел Кармен
 • Всички входове в туристически обекти по маршрута
 • Водач на български език по целия маршрут
 • Медицинска застраховка "Помощ при пътуване" с покритие на COVID 19 за 50 000 евро

В цената не са включени:

 • Такса обслужване на летището в Канкун
 • Входове в сеноти в хода на програмата
 • Обеди и други хранения, непредвидени в програмата
 • Бакшиш за носене на куфарите в хотелите
 • Бакшиш за шофьор и местен водач /мин. 5 USD на ден на човек/
 • Застраховка "Отмяна на пътуване“
 • Туристическа такса в Плая дел Кармен /около 2 долара на ден на стая - плаща се лично директно на рецепция/

Разгледайте още

11 дни / 9 нощувки

Дати: 21.10.2023, 06.11.2023, 20.11.2023, 09.01.2024, 20.02.2024 и 15.03.2024

от 1 740 1 640 евро
9 11

15 дни / 13 нощувки

Дати: 28.09.2023, 20.09.2023, 26.10.2023, 01.03.2024, 07.03.2024, 20.03.2024 и 11.04.2024

от 3990 3790 евро
13 15