Екскурзия в Коста Рика и Панама

Екскурзия в Коста Рика и Панама

В цената са включени:

 • Самолетен билет София - Франкфурт - Сан Хосе /Коста Рика/ с включен багаж и летищни такси
 • Самолетен билет Панама - Франкфурт - София с включен багаж и летищни такси
 • Самолетен билет Коста Рика - Панама с включен багаж и летищни такси
 • Всички трансфери по програмата
 • 1 нощувка със закуска в Сан Хосе
 • 2 нощувки със закуска в Тортугеро
 • 2 нощувки със закуска в Ла Тортуна
 • 4 нощувки със закуски в Панама
 • Транспорт по програмата
 • Воден транспорт до Тортугеро /обществен/
 • Корабче в акваторията на Панама
 • 4 обяда и 4 вечери по маршрута в Коста Рика с включени сок и кафе
 • 3 обяда по програмата в Панама
 • Всички посещения с входни такси
 • Дегустации на тропически плодове, кафе и ром
 • Местен гид в Коста Рика и в Панама
 • Водач на български език
 • Медицинска застраховка "Помощ при пътуване" с покритие 50 000 евро

В цената не са включени:

 • Допълнителни екскурзии /по желание/
 • Лица на възраст над 70 години доплащат за медицинска застраховка
 • Бакшиши за местните шофьори и екскурзоводи /5 USD на ден/
 • Лични разходи /телефонни разговори, мини-бар, градски транспорт и др./
 • Неупоменати в програмата услуги
 • Застраховка "Отмяна на пътуване"

ДАТИ:
26.03.2023 – 05.04.2023 – 3 090 евро – няма места

ДЕН 1: София - Сан Хосе, Коста Рика
Среща на летище София и полет за Сан Хосе, красивата столица на Коста Рика.
Трансфер и настаняване в хотел.
Нощувка.

ДЕН 2: Сан Хосе - национален парк Braulio Carrillo - Тортугеро
Ранно сутринта ще се отправим към внушителния национален парк Braulio Carrillo. Докато пътуваме по магистралата, тунелът Zurquí ще ни преведе от съвременния свят в тропическите и облачни гори на националния парк.


Двете най-важни характеристики на националния парк Braulio Carrillo са иронично противопоставени по някакъв начин. Единият е огромното пространство на девствена гора, а другият е магистралата, която осигурява лесен достъп. Тази тропическа гора изглежда като гигантско зелено одеяло, което покрива склоновете на планините Барва /2906 м/ и Качо Негро /2150 м/.
Спираме за закуска.
С лодка ще стигнем до Тортугеро - малък изолиран град на севернокарибското крайбрежие.
Настаняваме се в лодж с обяд на блок маса /включени напитки: сок и кафе или чай/.
Буквално ще се потопим в атмосферата на това изгубено в джунглата градче.
Именно тук, северното карибско крайбрежие на Коста Рика е дом на масово гнездене на костенурки. Четири различни вида морски костенурки идват в Тортугеро годишно за "аррибада" или масово гнездене на морски костенурки. Ще видим как Зелената, Кожестата, Ястребовата костенурка и Морската костенурка се връщат у дома, където са се излюпили, за да снасят следващото поколение яйца. Ще бъдете изумени от тези същества! Кожестата костенурка, най-големият жив вид костенурка, може да стигне до 2 метра дължина и тегло до 680 кг.
Вечеря на блок маса /включени напитки: сок и кафе или чай/.
Нощувка.

ДЕН 3: Тортугеро
Закуска. С корабче ще се разходим из каналите на национален парк Тортугеро. Тук няма пътища, а "магистрали" от реки и канали . В комбинация с лагуни, плажове и гъста тропическа гора, изживяването е невероятно! Това е една от най-дъждовните части на Коста Рика, което допринася за нейното богато биоразнообразие . Очакват ни невероятни красиви моменти с едно двучасово приключение с лодка из каналите до националния парк Тортугеро /вкл. в пакетната цена/.
Обяд на блок маса /включени напитки: сок и кафе или чай/.
Свободно време за почивка край басейна или разходки из магичните места наоколо.
Вечеря на блок маса / включен натурален сок и кафе или чай/.
Нощувка.

ДЕН 4: Сарапики
Закуска. Напускаме влажната тропическа зона, за да се отправим към огнената земя на вулкана Аренал. Той е висок, внушителен, с перфектна симетрична форма.


От 1968 до 2010 г. вулкана редовно изхвърляше огромни количества лава, газ и пепел. През октомври 2010 г. Аренал влезе в неопределена фаза на почивка.
Обяд на блок маса по пътя /включени напитки: сок и кафе или чай/.
Продължаване към района Сарапики /Sarapiquí/. Местността е известна най-вече с вкусните банани и е едно от малкото останали места, дом на застрашения вид папагал Зелен Ара. Районът е изпълнен с влажни джунгли, диви реки, тропически растения и всякакви плодове.
Тропическата гора в този регион е преходна между дъждовната гора Браулио Карийо, карибската джунгла и сухата тропическа гора на Гуанакасте. Могат да се видят множество птици, тукани и бозайници.
Вечеря /без включени напитки/
Нощувка.

ДЕН 5: Парк Мистик
Закуска. Днес ще посетим известния парк Мистико /Parque Mistico/, където ще се разходим сред дивата тропическа гора, ще минем по главозамайващ висящ мост и накрая, ще се разхладим във водите на 18-метров водопад. Маршрута е по удобна пътека без препятствия.


Следва посещение в чифлик, където ще се запознаем със семейство Гонзалес, които го стопанисват и обработват земята повече от 40 години. Ще ни разкрият тайните на местното земеделие, ще опитаме плодове и зеленчуци, използвани в костариканската гастрономия, ще ни разкажат местни легенди и няма да ни пуснат да си тръгнем, без да опитаме от тяхното кафе.
Следва посещение на плантация за захарна тръстика, където ще научим всичко за нея и ще я опитаме във всичките ѝ вкусове – като плод, сок или местната алкохолна напитка "гуаро тико".
Обяд с традиционни специалитети от банан, юка и други местни продукти /включени напитки: сок и кафе или чай/
Следобед ще се разходим по улиците на Ла Фортуна.

Вечерта по желание, възможност за вечерен термален релакс /срещу допълнително заплащане - 60 евро на човек/. Термалните комплекси са в естествена тропическа гора с басейни и водопади с термална вода, които създават релакс и съвършен комфорт. Възможно е маймуни и тукани да допълнят усещането за пълен синхрон с природата.
Нощувка.

ДЕН 6: Панама
Закуска. Отпътуваме към летище Сан Хосе /около 130 км./ и полет за Панама.
По пътя ще има възможност за обяд /срещу допълнително заплащане - 22 евро на човек/.
Пристигане на летището в Панама и настаняване в хотел.
Вечерта по желание, посещение на панамска фолклорна вечер в ресторант "Las Tinajas" /срещу допълнително заплащане - 75 евро на човек/. Посещението в Панама няма да е пълно, без да се насладите и да научите малко от панамската фолклорна музика, традиционни танци и красиви национални облекла. Спектакълът ще представи характерен фолклор, който е смесица от испански и африкански мотиви, а вечерята е от автентични местни ястия.
Нощувка.

ДЕН 7: Панама
Закуска. Отиваме на Панамския канал - най-трудният строителе проект от най-голямо значение за корабоплаването. Дълъг точно 77,1 км, той свързва Тихия и Атлантическия океан. 108 години след построяването си, продължава да бъде едно от Седемте чудеса на модерния свят.


Интересно е, че в зависимост от пристанището на тръгване, преминавайки през канала някои кораби съкращават маршрута си с цели 13 000 км /в сравнение с този през нос Хорн, Чили/.
След това ще се отправим към старата част  на града и Causeway - 6 километров път, който се простира в Тихия океан и свързва столицата с шепа острови, известни като Causeway Islands. От Flamenco Marina ще се качим на лодка към Ривиерас дел Канал от Панама, за да направим впечатляващи снимки на Пуенте де Лас Америкас, пристанищата на Панама, Биомузея, Стария град, ще видим отдалеч шлюзовете на Панамския канал, за да стигнем до Перлените острови и о. Тобога.
Нощувка.

ДЕН 8: Панама
Закуска. Тръгваме към националния парк Chagres, за да посетим местното племе Ембера. С автобус ще стигнем до пристанището Ел Короту на брега на езерото Алахуела. Тук ще ни чакат местните, за да ни транспортират в тесните си канута, наречени пирагуа - типична лодка на ранните обитатели на панамската джунгла. По пътя ще видим много местни птици, изобилна растителност и грандиозен водопад, до който може да стигнем само след кратка разходка през джунглата. След освежително плуване ще продължим пътуването до  селището на Ембера. Ще ни посрещнат по традиционен начин и ще споделят своите танци, музика, занаяти и история. След това ще хапнем вкусен обяд от риба.
Връщане в Панама.
Нощувка.

ДЕН 9: Панама
Рано се отправяме към карибското крайбрежие на Панама за целодневна екскурзия до островите Сан Блас - изгубеният рай е на карибския бряг на Панама /закуската е сух пакет/.


Макар тази чудна територия в Карибско море да е част от Панама, жителите на Сан Блас живеят по собствени закони и дори си имат собствен граничен контрол. Местното население - индианците куна, имат местно самоуправление и не са подчинени на панамското правителство. Куните създават впечатление на сериозни и студени хора, но всъщност това е срамежливост, която изчезва в мига, в който свикнат с вас. Сближим ли се, ни очакват слънчеви усмивки и десетки интересни местни истории и легенди.
Именно местен жител от племето куна ще бъде и наш водач.
На остров Перо Гранде, за да изпробваме възможностите си с каяк, на остров Перо Чико, ще се гмуркаме в потънал кораб, а на остров Диабло ще обядваме.
Следобед възможност за плаж в екзотичната тропическа реалност на острова.
Връщане в Панама.
Нощувка.

ДЕН 10: Панама - София
Закуска. Свободно време.
Трансфер до летището и полет за София.

ДЕН 11: София
Пристигане на летище София.

 


Застраховка "Отмяна на пътуване"

Стойността на застраховката се изчислява на база крайна дължима сума по договора.
Взима се предвид възрастта на пътуващия, както и оставащото време до заминаването.

Стойността на застраховката е между 6% и 8% върху крайната дължима сума по договора за пътуване.
Има увеличение на стойността след определена възрастова граница.
Системата на застрахователя изчислява стойността на полицата за всеки пътуващ, след въвеждане на конкретните параметри

Полицата се сключва до пет дни след подписването на договора

Какво покрива застраховката:

Разходи за отмяна на пътуване - възстановяват се разходи в случай на отмяна на пътуване поради някоя от следните причини:

 • Внезапно заболяване, злополука или смърт на застрахованото лице;

 • Внезапно заболяване или злополука, налагащи стационарен или домашен режим на лечение, или смърт на близък роднина на застрахованото лице;

 • Увреждане на жилището на застрахованото лице в резултат на пожар, кражба чрез взлом или стихийни бедствия, чиято сериозност налага присъствието на застрахования;

 • Стачка в транспорта, която не е била очаквана при сключването на застраховката.

 • Положителен PCR тест /ако се налага правенето на такъв преди тръгване/ - ако полицата има покритие за Ковид

 • Лимитът на отговорност не може да надвишава платената обща сума за пътуването


Не се дължи обезщетение, ако пътуването бъде отменено поради някоя от следните причини:

 • Покритието важи само ако пътуването бъде отменено преди застрахованото лице да
  отпътува за дестинацията.

 • Земетресение, екологична катастрофа или друго събитие с масови последици;

 • Невъзможност за навременно снабдяване с необходими за пътуването документи
  /международен паспорт, виза, задължителни ваксини и др./, включително поради административни пречки.

 • Самоубийство или опит за самоубийство


При настъпило застрахователно събитие, застрахователя изисква официални документи, доказващи всички детайли от съответната институция /в оригинал/.


ДАТИ И ЦЕНИ:

Дата Цена на възрастен в двойна стая Цена на възрастен в единична стая
26.03.2023 - 05.04.2023 3 090 евро 3 490 евро

ХОТЕЛИ:

 • Сан Хосе - 1 нощувка със закуска в хотел Barcelo San Jose Palacio 4* или подобен
 • Тортугеро - 2 нощувка със закуска, обяд и вечеря в лодж Laguna Lodge 4* или подобен
 • Ла Фортуна - 2 нощувка със закуска в хотел Arenal Montechiari 3* или подобен
 • Панама - 4 нощувка със закуска в хотел Best Western Plus Zen Panamá 4* или подобен

 


 • При лоши метеорологични условия или други форсмажорни обстоятелства програмата може да претърпи промяна в реда на провеждане!

 • При наличие на промяна на летищните такси цената ще бъде актуализирана

 • Няма задължителни имунизации и други здравни изисквания

 • Цената на хотелите е на база човек в двойна стая. Самостоятелно настаняване в стая се доплаща

 • Категоризацията на хотелите се различава от тази в Европа

 • Добре е да се носят леки, удобни и светли дрехи и обувки

 • Препоръчително е да имате слънцезащитни кремове и репеленти против насекоми

 • Цената е за определен брой пътуващи


Застраховка "Отмяна на пътуване"

Стойността на застраховката се изчислява на база крайна дължима сума по договора.
Взима се предвид възрастта на пътуващия, както и оставащото време до заминаването.

Стойността на застраховката е между 6% и 8% върху крайната дължима сума по договора за пътуване.
Има увеличение на стойността след определена възрастова граница.
Системата на застрахователя изчислява стойността на полицата за всеки пътуващ, след въвеждане на конкретните параметри

Полицата се сключва до пет дни след подписването на договора

Какво покрива застраховката:

Разходи за отмяна на пътуване - възстановяват се разходи в случай на отмяна на пътуване поради някоя от следните причини:

 • Внезапно заболяване, злополука или смърт на застрахованото лице;

 • Внезапно заболяване или злополука, налагащи стационарен или домашен режим на лечение, или смърт на близък роднина на застрахованото лице;

 • Увреждане на жилището на застрахованото лице в резултат на пожар, кражба чрез взлом или стихийни бедствия, чиято сериозност налага присъствието на застрахования;

 • Стачка в транспорта, която не е била очаквана при сключването на застраховката.

 • Положителен PCR тест /ако се налага правенето на такъв преди тръгване/ - ако полицата има покритие за Ковид

 • Лимитът на отговорност не може да надвишава платената обща сума за пътуването


Не се дължи обезщетение, ако пътуването бъде отменено поради някоя от следните причини:

 • Покритието важи само ако пътуването бъде отменено преди застрахованото лице да
  отпътува за дестинацията.

 • Земетресение, екологична катастрофа или друго събитие с масови последици;

 • Невъзможност за навременно снабдяване с необходими за пътуването документи
  /международен паспорт, виза, задължителни ваксини и др./, включително поради административни пречки.

 • Самоубийство или опит за самоубийство


При настъпило застрахователно събитие, застрахователя изисква официални документи, доказващи всички детайли от съответната институция /в оригинал/.
Възможност за вечерен термален релакс - 60 евро на човек
Термалните комплекси са в естествена тропическа гора с басейни и водопади с термална вода, които създават релакс и съвършен комфорт. Възможно е маймуни и тукани да допълнят усещането за пълен синхрон с природата.

Посещение на панамска фолклорна вечер в ресторант "Las Tinajas" - 75 евро на човек
Посещението в Панама няма да е пълно, без да се насладите и да научите малко от панамската фолклорна музика, традиционни танци и красиви национални облекла. Спектакълът ще представи характерен фолклор, който е смесица от испански и африкански мотиви, а вечерята е от автентични местни ястия.
Екскурзия в Коста Рика и Панама Екскурзия в Коста Рика и Панама Екскурзия в Коста Рика и Панама Екскурзия в Коста Рика и Панама Екскурзия в Коста Рика и Панама Екскурзия в Коста Рика и Панама Екскурзия в Коста Рика и Панама Екскурзия в Коста Рика и Панама Екскурзия в Коста Рика и Панама

В цената са включени:

 • Самолетен билет София - Франкфурт - Сан Хосе /Коста Рика/ с включен багаж и летищни такси
 • Самолетен билет Панама - Франкфурт - София с включен багаж и летищни такси
 • Самолетен билет Коста Рика - Панама с включен багаж и летищни такси
 • Всички трансфери по програмата
 • 1 нощувка със закуска в Сан Хосе
 • 2 нощувки със закуска в Тортугеро
 • 2 нощувки със закуска в Ла Тортуна
 • 4 нощувки със закуски в Панама
 • Транспорт по програмата
 • Воден транспорт до Тортугеро /обществен/
 • Корабче в акваторията на Панама
 • 4 обяда и 4 вечери по маршрута в Коста Рика с включени сок и кафе
 • 3 обяда по програмата в Панама
 • Всички посещения с входни такси
 • Дегустации на тропически плодове, кафе и ром
 • Местен гид в Коста Рика и в Панама
 • Водач на български език
 • Медицинска застраховка "Помощ при пътуване" с покритие 50 000 евро

В цената не са включени:

 • Допълнителни екскурзии /по желание/
 • Лица на възраст над 70 години доплащат за медицинска застраховка
 • Бакшиши за местните шофьори и екскурзоводи /5 USD на ден/
 • Лични разходи /телефонни разговори, мини-бар, градски транспорт и др./
 • Неупоменати в програмата услуги
 • Застраховка "Отмяна на пътуване"

Разгледайте още

11 дни / 9 нощувки

Дати: 21.10.2023, 06.11.2023, 20.11.2023, 09.01.2024, 20.02.2024 и 15.03.2024

от 1 740 1 640 евро
9 11

15 дни / 13 нощувки

Дати: 28.09.2023, 20.09.2023, 26.10.2023, 01.03.2024, 07.03.2024, 20.03.2024 и 11.04.2024

от 3990 3790 евро
13 15