Екскурзия в Узбекистан и Таджикистан

Екскурзия в Узбекистан и Таджикистан

В цената са включени:

Цената включва:
 • Самолетен билет София – Истанбул – Ташкент – Душанбе - Истанбул - София с Турски авиолинии с позволен чекиран багаж до 40 кг и ръчен багаж до 8 кг
 • Летищни такси
 • Вътрешен полет Ташкент – Ургенч с включен 20 кг багаж
 • Вътрешен преход с влак: Хива – Бухара в икономична класа
 • 9 нощувки, 9 закуски, 1 обяд и 9 вечери
 • Всички екскурзии и преходи с автобус, упоменати в програмата
 • Входни такси за посещаваните музеи и обекти по програмата
 • Екскурзоводско обслужване на английски/руски езикс превод на български език от водача на групата;
 • Водач при минимум 12 пътуващи
 • Входна такса за Узбекистан
 • Туристическа виза за Таджикистан
 • Медицинска застраховка

В цената не са включени:

 • Бакшиши за екскурзоводите, хотелите и ресторантите – 50 евро, заплащат се предварително в България
 • Лични разходи /телефонни разговори, мини-бар и др./, неупоменати в програмата услуги
 • Застраховка “Отмяна на пътуването”

Ташкент – Ургенч – Хива – Бухара – Самарканд – Езерото Искандеркул  – Душанбе

Дати:
15.05.2023 – 25.05.2023 – 1 990 евро

ДЕН 1: София – Истанбул - Ташкент
Заминаване от летище София за Ташкент.

ДЕН 2: Ташкент
Рано сутринта в 07:00 ч. кацане на международно летище Islam Karimov в Ташкент. Трансфер до хотела. Закуска и настаняване. След кратка почивка ще обзорната ни обиколка на столицата на Узбекистан -  Ташкент. Името на града се смята, че идва от тюркската дума „таш“, която означа камък. Ташкент е древен град, който някога се е намирал на Пътя на Коприната, а днес е уникален микс от средновековни сгради и стилна европейска архитектура.


В същото време Ташкент остава подвластен на ориенталския си чар – със собствен почерк. Тук ще срещнете средновековни здания, сякаш излезли от страниците на древна ориенталска приказка, елегантна европейска архитектура от периода на Туркинстанското владичество, стандартните панелни блокове от времето на Съветския съюз, и не на последно място – блестящите небостъргачи. Градът е основно построен като модерен метрополис със съветска архитектура след разрушителното земетресение от 1966 г.
По време на обиколката ни днес ще посетим - Площада на независимостта, площад Алишер Навой, музея на приложните изкуства намиращ се в бившата резиденция на руски дипломат и площад Амир Темур.


В свещеното сърце на Ташкент ще посетим площад Каст Имам където се намира медресето /училище за Ислям/ Барак Хан, основано през 16 в. Ще посетим и джамията Тиля Шейх, района Петъчна Джамия и мавзолея на Кафал Шаши - местен доктор, философ и поет.
Минавайки през един от малкото автентични узбекски квартали, ще стигнем до Корсу Базар. Ще завършим обиколката си с посещение на работилницата за керамика Усто – Шогирд, основана от известните майстори на керамика от пето и шесто поколение Акбар Рахимов и неговият син Алишер Рахимов.
Вечеря в местен ресторант и нощувка.

ДЕН 3: Ташкент – Ургенч - Хива
Ранна закуска и освобождаване на хотела.
Трансфер до летището за вътрешен полет до Ургенч. Пристигане на летището, откъдето потегляме за Хива. Разположен в Хорезъмското ханство с над хилядолетна история, Хива е бил важен оазис по Пътя на коприната. Арабите завладяват града през 8 в., Монголите – през 13 в., Тимурите - през 14 в., а Узбеките - през 16 в. През 17 в. Хива става независимо ханство, но през 19 в. е завладяна от руснаците. Вероятно Хива е градът с най-голяма индивидуалност в Узбекистан и заслужено претендира за титлата „Седмото чудо на света“.


Произходът на града е свързан с много легенди. Според една от тях, градът е построен около сладководното езеро Хювакх, изкопано по заповед на Шем, най-големият от синовете на Ной. Днес езерото все още може да се види в старата част на града. Тук автентичната атмосфера ще ни отведе в епохата на „зората на времето“. По-голямата част от града е истински музей на открито– една ориенталска приказка от красиви минарета, павирани криволичещи улички, медресета с дантелена мозайка по стените!
Ще посетим Ичан Кала - архитектурен комплекс в стария град заобиколен от голяма крепостна стена с четири порти. Тук се намират повече от 60 архитектурни монументи: дворци, джамии, медресета, минарета и мавзолеи.


Вечеря в местен ресторант предлагащ местното ястие  Тухум Барак /варено тесто с яйца/. Нощувка.

ДЕН 4: Хива
Закуска. Днес ще продължи пешеходна ни разходка в Хива. Първата ни спирка медресето Мохамед Амин хан - най-голямото в Централна Азия.


Обиколката ни продължава с медресето Мохамед Рамин хан - наречено на един от най-образованите представители на династията Кунграт, който някога е управлявал Хива, минарето Калта, изцяло покрито с остъклени плочки и майолика и символ на града с впечатляващи размери, джамията Джума, дворецът Таш Хаули - лятната резиденция на хановете от Хива, мавзолеят на Пахлаван Махмуд - известен поет и воин от XIV век, минарето Ислам Ходжа - най-голямото в Узбекистан с височина от почти 57 метра, крепостта Куня Арк, от където се открива невероята панорамна гледка към стария град.
Вечеря в местен ресторант. Нощувка.

ДЕН 5: Хива - Бухара
Закуска. Трансфер до жп гарата, където ще хванем влак за Бухара. Пристигане в Бухара. Трансфер до хотела и настаняване.
Може би най-автентичния и изпълнен с носталгия град в околността . Бухара е един от най-древните градове в Узбекистан, разположен на свещен хълм – мястото, където през пролетта са се правили жертвоприношения от поклонници на слънцето. Името Бухара произлиза от думата „вихара“, която озбачава „манастир“ на Санскрит. Градът е бил голям търговски център по Пътя на коприната.


Днес ще посетим централния площад Lyabi Hauz построен през 16 в. и изпълнен с множество медресета, от които най-важните Нодир Диван Беги, Ханака и джамията Магари Атари – датираща от Зороастрийския период. Следва посещение на  търговските палати: Ток-и-Заргарон – пазара на бижутерите, пазара на шапкарите Ток-и-Тилпак Фурушон, и пазара на лихварите – Ток-и-Сарафон.
Привечер ще имаме фолклорна вечер в медресето Нодир Диван Беги.
Вечеря в местен ресторант. Нощувка.

ДЕН 6: Бухара
Закуска. Днес ще имаме обзорна екскурзия на града. Бухара се намира западно от Самарканд и някога е била духовен център, прочут из целия ислямски свят. Това е и родното място на Шейх Бахудин Накшбанди – централна фигура в развитието на мистичния суфистки подход към философията, религията и исляма. В Бухара има над 350 джамии и 100 религиозни училища, а съдбата на града е лъкатушела между възход и падение. С над 140 архитектурни музея, Бухара днес е град-музей от средновековието. 2300 години по-късно, шедьоври като мавзолея на Исмаил Самани, Ляби Хауз и Пой Калян привличат внимание.Архитектурното наследство на Бухара е наистина много богато – кервансараи и търговски къщи, обществени бани и голем водни басейни, отбранителни стени и градски порти, ханакаси и мавзолеи, джамии и медресета, красиви сгради и големи комплекси.
Ще започнем с комплекса Пой-Калян, включващ медресето Мири-Араб, минарето Калян, и джамията Джума, медресетата Улугбек, Абдулазис хан, Чор-Минор, с красивите "Четири минарета“. Ще продължим към Мавзолея на Саманидс – бижуто на централно азиатската архитектура, Цитаделата Арк – древна резиденция на управниците на Бухара, където днес се помещават Историческия и Етнографски музеи.
След разходката ни ще вземем участие в местна чаена церемония в Silk Road Spices Tea House.
Вечеря в местен ресторант. Нощувка.

ДЕН 7: Бухара - Самарканд
Закуска. Днес ще отпътуване за Самарканд. По пътя ще видим Мемориалния комплекс Накшбанди, едно от красивите места на  персийската архитектура, където са положени останките на Амир Темур или наричан още Тамерлан /велик централноазиатски владетел, командир и завоевател в периода 1336 - 1405г./. Ще посетим и лятната резиденция на бухарските емири Ситорай Мохи Хоса. Запазен в перфектно състояние луксозен дворец, построен в края на XIX - началото на XX век, в него се помещава музей на изкуствата и занаятите.
Пристигане в Самарканд и трансфер до хотела. Самарканд е известен с името Мараканда, още от 4 в. пр. Хр, по време на походите на Александър Велики. В ранната история на града, той е контролиран от туркски племена, араби, перси. През 13 в. Чингиз Хан завладява града с го „изравнява със земята“. Следват век и половина, през които Самарканд остава призрачен град, до пристигането на Тимур, който успява да превърне града в най-процъфтяващата столица на Трансоксиана.
Ще се разходим из площад Регистан, където в миналото хората са се събирали, за да разберат новините, които местните владетели оповестявали, като се използвал и като място за публични екзекуции. Площадът е ансамбъл от 3-те най-големи медресета от древната персийска архитектура:  Медресето на Улуг бег /1417 – 1420/, Медресе Тиля-Кори /1646 – 1660/ и Медресе Шер-дор /1619 – 1636/.Вечеря в местен ресторант. Нощувка.

ДЕН 8: Самарканд
Закуска. Разположен е в долината на р. Зерафшан и е втория по големина град в Узбекистан. През всички 2750 години, градът е ставал свидетел на много възходи по времената на Александър Велики, Арабските походи, походите на Чингиз Хан, и на последно място, на Тимурлан. Ето защо, културата на Самарканд се е развила и смесила с тази на иранци, индийци, монголи, и част от западните и източни култури.
Могъществен и красив, Самарканд омагьосва с величието си. Поети и историци са го наричали „Рим на изтока“ и „Перлата на източния мюсюлмански свят“. Преимуществената географска локация на града в долината Зарафшан го поставя на едно от първите места сред градовете на централна Азия. И въпреки многобройните нападения, разрушавали града нееднократно, той е просъществувал и се е възраждал, все по-красив и по-красив, на кръстопътя между запада, Персия, Китай и Индия. Днес Самарканд ни дарява едновременно с материалното и духовно богатството на античността.
Днес ще посетим Джамията Биби Ханям кръстена на една от любимите жени на Тимур. Ще се насладим на цветния базар Сияб и некропола Шаки Зинда - едно от най-свещенните места за пилигримите в Узбекистан. Огромната порта и дългата 70 м стълба ни водят до алея, която се намира между 20 мавзолея. Тук можем да видим най-добрите изработки на керамика в Централна Азия и ислямското изкуство. Обсерваторията Улуг Бег - астрономическото чудо на средновековния Узбекистан и историческия музей Афрасиаб, в който се помещават най-ценните артефакти от древната история на Самарканд, илюстриращи историята на града по време на завоюването на Александър Велики.
Вечеря в местен ресторант. Нощувка.

ДЕН 9: Самарканд – езерото Искандеркул - Душанбе
Закуска. Отпътуване за Душанбе. Днес пътуването ни минава през високото планинско езеро Искандеркул /2255 м надморска височина/, разположено в известната планина Фан.


Това е една от най-известните местности в Централна Азия. Пътят ще ни води през прохода Анзоб с невероятни панорамни гледки. След като пристигнем до езерото, ще имаме възможност за разходка и посещение на намиращия се наблизко водопад. Таджикистан е на второ място сред републиките в ОНД по водни запаси. На територията му има поввече от 1000 реки, 2000 езера и 8000 глетчера. Обяд в местна къща, след което продължаваме към столицата Душанбе.
Вечеря е местен ресторант. Нощувка.

ДЕН 10: Душанбе
Закуска. Днес ще имаме обзорна обиколка на столицата на Таджикистан - Душанбе. Ще посетим крепостта Хисар, където се намират нейните останки. Намира се на 30 км западно от Душанбе и е била обитаема до 1924 г. Покрай крепостта се намират две медресета - едното от 18 в. другото от 19 в. Прио връщането ни в Душанбе ще посетим монумента Сомони, след което ще се разходим в централния парк носещ името на Рудаки - основателя на модерната персийска поезия през 9-10 в. Ще видим още площада на Независимостта - тук можете да видите вторият най-висок пилон, на който флаговете се развяват на 165 м. Височина, Дворецът на нацията, Националната галерия и ботаническата градина - красива градина с много вековни дървета и любимо място на таджиките.  В края на деня ще посетим Базарът - ориенталски пазар, който е едно от най-многолюдните места в града.
Вечеря в местен ресторант. Нощувка.

ДЕН 11: Душанбе – Истанбул – София
Около 02:00 ч трансфер до летището за полет до Истанбул в 05:05  ч. Пристигане на летището в Истанбул в 08:30ч. Свързващ полет в 13:45 и пристигане в София в 15:05 ч.

 

Застраховка „Отмяна на пътуване“:
Предоставяме възможност за сключване на допълнителна застраховка "Отмяна на пътуване". Полицата покрива разходите за анулиране на пътуването, за прекъсване на пътуването, поради здравословни причини на пътуващия или негови близки, съкращаване от работа, изпускане на полет и др. Стойността на застраховката се изчислява на база крайна дължима сума по договора. Взима се предвид и възрастта на пътуващия. Стойността на застраховката е между 2% и 5% върху крайната дължима сума по договора за пътуване.

ДАТИ И ЦЕНИ:

Дата Цена на възрастен в двойна стая Цена на възрастен в единична стая
15.05.2023 - 25.05.2023 1 990 евро 2 265 евро

 

ХОТЕЛИ:

 • 1 нощувка в Ташкент в хотел Lotte City Hotel Tashkent Palace 4* или подобен
 • 2 нощувки в Хива в хотел Asia Khiva или подобен
 • 2 нощувки в Бухара в хотел Omar Khayyam 4* или подобен
 • 2 нощувки в Самарканд в хотел Dilimah 4* или подобен
 • 2 нощувки в Душанбе в хотел Serena 5* или подобен


 • Офертата важи при минимум 12 туристи

 • Цената на екскурзията е калкулирана при курс на щатския долар 1 USD = 1,78 лв., като при увеличение на курса с над 5% фирмата си запазва правото да преизчисли посочените цени до 30 дни преди пътуването

 • Пътуването е без медицински изисквания за имунизации.

 • Срок за уведомление за несъбран минимум – 30 дни, преди заминаване.

 • Туроператорът си запазва правото на промяна на обявените хотели по програмата с други от същата категория, но идентични по качество;

 • Туроператорът си запазва правото да променя последователността на изпълнение на мероприятията по програмата.

 • Застраховка „Отмяна от пътуване“: Туроператорът предоставя възможност за сключване на допълнителна застраховка “Отмяна на пътуване” по чл. 80, ал. 1, т.14 от Закона за туризма, покриваща разходите за анулиране на пътуването, за съкращаване и прекъсване на пътуването, поради здравословни причини на пътуващия, негови близки, неотложно явяване на дело, съкращаване от работа и др. Повече информация в офиса на фирмата.


Информация относно здравните изисквания: няма ЗАДЪЛЖИТЕЛНИ медицински и санитарни изисквания при пътуване до Узбекистан и Таджикистан.

Пътуване на лица с ограничена подвижност: Пътуването като цяло НЕ Е подходящо за лица с ограничена подвижност.

Забележка:  При лоши метеорологични условия или други форсмажорни обстоятелства програмата на екскурзията в Узбекистан и Таджикистан може да претърпи промяна в реда на провеждане!
Екскурзия в Узбекистан и Таджикистан Екскурзия в Узбекистан и Таджикистан Екскурзия в Узбекистан и Таджикистан Екскурзия в Узбекистан и Таджикистан Екскурзия в Узбекистан и Таджикистан Екскурзия в Узбекистан и Таджикистан Екскурзия в Узбекистан и Таджикистан Екскурзия в Узбекистан и Таджикистан Екскурзия в Узбекистан и Таджикистан Екскурзия в Узбекистан и Таджикистан Екскурзия в Узбекистан и Таджикистан Екскурзия в Узбекистан и Таджикистан Екскурзия в Узбекистан и Таджикистан Екскурзия в Узбекистан и Таджикистан Екскурзия в Узбекистан и Таджикистан Екскурзия в Узбекистан и Таджикистан

В цената са включени:

Цената включва:
 • Самолетен билет София – Истанбул – Ташкент – Душанбе - Истанбул - София с Турски авиолинии с позволен чекиран багаж до 40 кг и ръчен багаж до 8 кг
 • Летищни такси
 • Вътрешен полет Ташкент – Ургенч с включен 20 кг багаж
 • Вътрешен преход с влак: Хива – Бухара в икономична класа
 • 9 нощувки, 9 закуски, 1 обяд и 9 вечери
 • Всички екскурзии и преходи с автобус, упоменати в програмата
 • Входни такси за посещаваните музеи и обекти по програмата
 • Екскурзоводско обслужване на английски/руски езикс превод на български език от водача на групата;
 • Водач при минимум 12 пътуващи
 • Входна такса за Узбекистан
 • Туристическа виза за Таджикистан
 • Медицинска застраховка

В цената не са включени:

 • Бакшиши за екскурзоводите, хотелите и ресторантите – 50 евро, заплащат се предварително в България
 • Лични разходи /телефонни разговори, мини-бар и др./, неупоменати в програмата услуги
 • Застраховка “Отмяна на пътуването”

Разгледайте още

8 дни / 7 нощувки

Дати: Заминаване всеки понеделник, вторник, сряда, петък, събота и неделя

от 790 евро
7 8

8 дни / 7 нощувки

Дати: Заминаваме с много дати от март до ноември 2022 г.

от 690 лева
7 8