Узбекистан – Страна на коприна и подправки

Узбекистан – Страна на коприна и подправки

В цената са включени:

 • Самолетен билет София – Ташкент; Самарканд - София с Turkish Airlines вкл. 23 кг чекиран багаж
 • Всички летищни такси
 • Вътрешен полет: Ташкент – Ургенч с вкл. чекиран багаж
 • Билети със скоростните влакове AFROSIAB Хива – Бухара и Бухара – Самарканд
 • Всички трансфери по програмата
 • Всички екскурзии и преходи с автобус, включени в програмата
 • 3 нощувки със закуски в хотел 4* в Ташкент
 • 1 нощувка със закуска в хотел 4* в Хива
 • 2 нощувки със закуски в хотел 4* в Бухара
 • 2 нощувки със закуски в хотел 4* в Самарканд
 • Всички обяди и вечери са включени в цената /в подбрани местни ресторанти/
 • Винена дегустация
 • Входни такси за посещаваните туристически обекти, описани в програмата
 • Целодневен тур на Ташкент
 • Целодневен тур на Хива
 • Целодневен тур на Бухара
 • Целодневен тур на Самарканд
 • Водач от България по време на цялото пътуване
 • Здравна застраховка "Помощ при пътуване в чужбина" с покритие 10 000 евро

В цената не са включени:

 • Бакшиши за местни екскурзоводи и шофьори -заплащат се на място
 • Такси за снимане с фотоапарати и камери в туристическите обекти
 • Разходи от личен характер
 • Храна, напитки и услуги, неупоменати в програмата
 • Входни такси за музеи и забележителности извън програмата
 • Застраховка "Отмяна на пътуване"
 • Допълнителни екскурзии /по желание/

Дати:
Ранни записвания!
01.10.2024 – 09.10.2024 – 2 190 евро

ДЕН 1: София – Ташкент
Среща на летище София и полет за Ташкент през Истанбул.ДЕН 2: Ташкент
Пристигаме рано в Ташкент. Трансфер и настаняване в хотела.
Закуска и време за почивка.
„Ташкент“ в буквален превод означава „каменен град“. Това име градът получава заради характера на хората си, които никога не са отворили портите му на завоеватели.
Тук ще открием смесица от хора, цветове, храни и подправки… които ще напълнят душите ни!
Ще открием комбинация от средновековни сгради с елегантна европейска архитектура, излезли сякаш от страниците на древни ориенталски приказки. Преминавайки през бетонни „блокове“ от съветската епоха, ще се открият пред нас искрящи високи търговски сгради, направени от стъкло и бетон, които представляват нова ера на независим Узбекистан.
Започваме с посещение на религиозния комплекс „Хазрати Имам“. Там ще открием няколко медресета, мавзолеи както и красиво украсената джамия. Най-забележителната сграда в комплекса е библиотеката, в която се съхранява най-старият Коран в света. Продължаваме с посещение на базара Чорсу, който се намира в сърцето на ориенталския град. Това е най-големият и известен фермерски пазар в Ташкент и сред най-старите в Узбекистан. Ще се разходим около сергиите, пълни с прясна храна, керамика и изобилие от коприна.
Ще обядваме в типичен местен ресторант за пилаф / ориз/, за да се потопим в духа и културата, докосвайки се до местната кухня.
Продължаваме към впечатляващата и скоро построената Малка джамия, известна още като бялата джамия заради цвета на мрамора си. Доказателство, че Узбекистан все още знае как да създава възвишена ислямска архитектура.
Вечеря в местен ресторант.
Нощувка.

ДЕН 3: Ташкент
Закуска.
Днес се разходим по една от най-старите улици в Ташкент, именно в махала Гулбозор - ателиета за бродиране и занаяти, пекарни, магазини, изложби, ресторанти за национална кухня… Там ще обядваме.
След това ни предстои да разгледаме европейската част на града - операта „Алишер Навой“, Площада на театрите, както и грациозното имение на семейство Романови. Ще се насочим към площада на Независимостта, заобиколен от градини, паркове, впечатляващи фонтани... Площадът на независимостта в Ташкент е витрина към модерен Узбекистан..
Една от най - красивите метросистеми, построени по времето на Съветския съюз, е тази в Ташкент. Всяка метростанция е декорирана в индивидуален стил. Интересно е, че метрото в Ташкент е първият подземен транспорт в Централна Азия! С него ще стигнем до площада Амир Тимур, който представлява малък парк, в центъра на града, отрупан с цветя и фонтани. Площадът е заобиколен от най-важните политически и културни сгради в града и най -важното – носи името на любимия за узбеките пълководец и държавник Амир Темур.
Свободно време или пожелание снимки в автентични костюми /срещу допълнително заплащане/.
Вечеря в местен ресторант. Нощувка.

ДЕН 4: Ташкент- Ургенч - Хива
Закуска.
Ранен трансфер и полет до Ургенч. Трансфер до Хива - столицата на тюркския свят, град-музей под небето. Настаняване в хотела.
Хива е красив град-оазис с древни стени, минарета и уникални глинени сгради. Сякаш изваден от приказка за Шехерезада.
Отправяме се на обиколка в града с посещение на историческия комплекс Ичан Хала – вътрешен отбранителен град с древна култура и неповторима атмосфера. В него има стотици домове, над 50 исторически паметника, джамии и медресета, оградени от внушителни крепостни стени. Основна част от града заема крепостта Куня Арк. Продължаваме с двореца Таш Хоули, спиращ дъха със своята автентична хиванска архитектура и красивите си дворове. Всички части на двореца са свързани помежду си с лабиринт от неосветени коридори. Ще видим още синьото минаре Калта Минор – недовършено и до днес. Все се канели управниците да го достроят, но все не стигали точно до него. И в момента, в който осъзнали, че няма да бъде довършено то, взели мъдрото решение да прикрият недовършеността му с богата украса, изпълнена от най-добрите майстори на Хива.
Обяд в местен ресторант.Следобяд ще видим мавзолея на майстора кожухар - Пахлаван Махмуд, който заради безкрайната си мъдрост хората приемали за покровител на града. Величественият мавзолей е построен от признателните граждани върху кожухарската му работилница и скоро след построяването му, се превърнал в свещено място за поколнение. В самия център е строена джамията Джума, една от най-старите в Хива. Особена е тази джамия с архитектурата си, неподчинена на каноните. Ще се изгубим в тесни улички, издълбани веранди и врати „айвани“, величествени минарета и мавзолеи, наследство и изкуство… Всичко това грижливо пазено в този град като голямо съкровище.
Вечеря в местен ресторант с включено традиционно фолклорно шоу.
Нощувка.

ДЕН 5: Хива – Бухара
Закуска.
Потегляме с влак към Бухара.
Някога е отнемало повече от месец, за да се стигне от Хива до Бухара. Днес са ни нужни едва 7-8 часа, прекосявайки мистериозната червена пустиня „Къзълкум“ и преминавайки през историческата област Хорезъм, някога наричана „Държавата на хилядите и стотици градове“. Кaкви тайни са заровени в пустинята, е нещо, което археолози и историци продължават да откриват... По пътя ще се насладим на екзотичните пустинни пейзажи със скитащи камили, номадски юрти.. Ще минем и покрай най-пълноводната река в Средна Азия – Амударя.
Настаняване в хотел. Вечеря в местен ресторант.
Нощувка.

ДЕН 6: Бухара
Закуска.
Бухара, част от културното наследство на ЮНЕСКО, се намира на Великия път на коприната. Град на повече от 2 500 години, важен център на търговията между Индия, Китай и Европа. Съкровищница от шедьоври на мюсюлманската архитектура – джамии, медресета, къщи с плоски покриви от изсушени на слънцето тухли и красиви закрити базари. Три религии са живели заедно, което е рефлектирало и в местната национална кухня.
Програмата ни започва с мавзолея на Исмаил Самани - най-влиятелният владетел на династията на Саманидите. Мавзолеят се превръща в семейна гробница и представлява най- древния паметник на архитектурата в цяла Средна Азия. Продължаваме към гробницата Чашма Аюб (изворът на Йова). Легендата гласи, че преди създаването на Бухара, хората които населявали местността, умирали от жажда. Местните помолили християнския пророк за помощ. Йов ударил земята с тоягата си и се появил кладенец с прохладна бистра вода. Оттогава местните вярват в силата на водата в кладенеца.
Обяд в местен ресторант.Обиколката ни ще продължи към изящната джамия Боло Хауз с двадесет красиви дървени колони, украсени от изкусна дърворезба. Градът разказва истории за своето могъщество. И говорейки за величие и постижения, има още едно място, което няма да пропуснем – цитаделата Арк. Велики владетели и пълководци не са оставали безразлични към най-голямата крепост на Бухара. Според историческите източници в крепостта Арк се съхранявали ценни документи в уникална библиотека, която за съжаление не успяла да оцелее до наши дни. Ще се отправим към комплекс Пой-Калян и пред нас ще се открие цялото му великолепие. Част от комплекса са минарето и джамията Калян, медресето Мири Араб, медерсето Улугбек и медресето Чор Минор. Запазени са и четирите му минарета. Именно те са дали името му. Чор Минор в буквален превод означава „четири минарета“.
Вечеря в местен ресторант с включено традиционно фолклорно шоу.
Нощувка.ДЕН 7: Бухара – Самарканд
Закуска.
Днес ще се отправим на кратко пътуване извън Бухара и ще посетим мавзолея на Бахауддин Накшбанд, основател на суфитския мюсюлмаски орден Накшбанди. Мавзолеят е огромен комплекс, където освен гроба на светеца има цветни градини и езера - страхотно място за отдих. Друг мавзолей, който ще имаме възможността да посетим е този на Чок Бакр -известен като градът на мъртвите. Тук са погребани много видни личности, като Абу Бакр Саад, потомък на пророка Мохамед.
Продължаваме към замъка Ситорай Мохи Хоса, където емирите прекарвали дългите си лета на отдих. Построен е в началото на 20ти век и е бил провинциална резиденция на владетеля на емирството в Бухара – Саид Алим Хан. Издигнат е от майстора Уста-Ширин Мурадов и за да не повтори творението си, бива затворен в двореца. За неговите заслуги е издигнат паметник на територията на комплекса. Сградата е построена в интересен, полуевропейски-полуазиатски стил, вероятно повлияно от това, че самия Саид Алим Хан е живял в Санкт Петербург.
Обяд в местен ресторант в Бухара.
Трансфер до жп гарата и отпътуване за Самарканд с високоскоростен влак.
Настаняване в хотел. Вечеря.
Нощувка.

ДЕН 8: Самарканд
Закуска.
Науката и изкуството на древния Изток са концентрирани в Самарканд. Многонационален и толерантен – често местните казват, че: „има много стълби, водещи към небето” и няма разлика на какъв език се молиш. Вълшебен град – красиви сгради, толкова много легенди и приказки.
Започваме обиколката на града с посещение на базар Сиаб- най-големият и най-стар пазар в града. Ще опознаем местните, техния търговски нюх и култура. Ще открием плодове, чай, местни сладки, сувенири.. Продължаваме към мавзолея Гур Емир, където е погребан Амир Темур, както и неговите потомци. Неговата гробница е едно от най-прекрасните произведения на източната архитектура. Следва да видим площад Регистан, който е изключителен пример за градското изкуство в Централна Азия. Павиран с горен кирпич и калдаръмени плочи. Сформиран е от три медресета – „Улуг Бег“, „Шер Дор“ и медресто Тила Кари. Площадът и всички сгради са обявени за част от световното културно наследство ЮНЕСКО.Обяд в местен ресторант.
Следва да посетим джамията Биби Ханум, построена при управлението на Амир Тимур и една от най-великолепните джамии в света. Огромна, величествена, внушителна. Сградата привлича всеки, който посети града. Ще видим също така и мемориалния комплекс Шахи Зинд. Състои се от редици гробници с изискани искрящи сини цветове. Предполага се, че тук е погребан Кутам инб Абс, който е братовчед на пророка Мохамед. Легендата гласи, че той е разпространил исляма в този регион през VII век. В ритуалните сгради, които се намират в комплекса са погребани и редица кралски особи и благородници. След това се отправяме към работилница за копринена хартия, където ще можем не само да наблюдаваме, но и да се докоснем до процеса.
Последната ни вечер ще бъде наистина вълнуваща! Ще се насладим на специална винена дегустация в автентичната винарна Bagizagan. Ще опитаме най-добрите сортове узбекски вина! След това ще вечеряме в местен ресторант с традиционна фолклорна програма.
Нощувка.

ДЕН 9: Самарканд– София
Закуска в хотела.
Трансфер до летище Самарканд и полет за София /с прекачване в Истанбул/. Пристигане в София.

ВАЖНО! Туроператорът си запазва правото за промяна в реда на разглеждане на забележителностите, при необходимост, с цел оптимизация.


Застраховка "Отмяна на пътуване"

За Вашето спокойствие и сигурност /и като превантивно действие/, предлагаме опция за сключване на Застрахователна полица „Отмяна на пътуване“. Този тип застраховка не е задължителна, но е силно препоръчителна, разбира се

•  Стойността на застраховката се изчислява на база крайна дължима сума по договора.
•  Взима се предвид възрастта на пътуващия, както и оставащото време до заминаването.
•  Стойността на застраховката е между 6% и 8% върху крайната дължима сума по договора за пътуване.
•  Има увеличение на стойността след определена възрастова граница.
•  Системата на застрахователя изчислява стойността на полицата за всеки пътуващ, след въвеждане на конкретните параметри
•  Полицата се сключва до пет дни след подписването на договора

Какво покрива застраховката:
Разходи за отмяна на пътуване - възстановяват се разходи в случай на отмяна на пътуване поради някоя от следните причини:

•  Внезапно заболяване, злополука или смърт на застрахованото лице;
•  Внезапно заболяване или злополука, налагащи стационарен или домашен режим на лечение, или смърт на близък роднина на застрахованото лице;
•  Увреждане на жилището на застрахованото лице в резултат на пожар, кражба чрез взлом или стихийни бедствия, чиято сериозност налага присъствието на застрахования;
•  Стачка в транспорта, която не е била очаквана при сключването на застраховката.
•  Положителен PCR тест /ако се налага правенето на такъв преди тръгване/ - ако полицата има покритие за Ковид
•  Лимитът на отговорност не може да надвишава платената обща сума за пътуването

ДАТИ И ЦЕНИ:

Дата Цена на възрастен в двойна стая Цена на възрастен в единична стая Наличности
01.10.2024 - 09.10.2024 2 190 евро 2 490 евро има места

Хотели:

 • Ташкент - 3 нощувки със закуски в хотел Mirzo Boutique Hotel 4* /или подобен/
 • Хива - 1 нощувка със закуска в хотел Grand Vizir Hotel 4* /или подобен/
 • Бухара - 2 нощувки със закуски в хотел Lyabi House Hotel 4* /или подобен/
 • Самарканд -2 нощувки със закуски в хотел Bagizagan Hotel 4 * /или подобен/


 • При неблагоприятни метеорологични условия или други форсмажорни обстоятелства, е възможно програмата да претърпи промяна!

 • Туроператорът си запазва правото за промяна в реда на разглеждане на забележителностите, при необходимост, с цел оптимизация.

 • Храмовете се посещават само с покрити крака и рамене и не се допуска снимане на изображенията на божествата.

 • Пътуването е без медицински изисквания за имунизации.

 • Срок за уведомление за несъбран минимум – 30 дни, преди заминаване.

 • Пътуване на лица с ограничена подвижност: Пътуването като цяло НЕ Е подходящо за лица с ограничена подвижност.


Застраховка "Отмяна на пътуване"

За Вашето спокойствие и сигурност /и като превантивно действие/, предлагаме опция за сключване на Застрахователна полица „Отмяна на пътуване“. Този тип застраховка не е задължителна, но е силно препоръчителна, разбира се

•  Стойността на застраховката се изчислява на база крайна дължима сума по договора.
•  Взима се предвид възрастта на пътуващия, както и оставащото време до заминаването.
•  Стойността на застраховката е между 6% и 8% върху крайната дължима сума по договора за пътуване.
•  Има увеличение на стойността след определена възрастова граница.
•  Системата на застрахователя изчислява стойността на полицата за всеки пътуващ, след въвеждане на конкретните параметри
•  Полицата се сключва до пет дни след подписването на договора

Какво покрива застраховката:
Разходи за отмяна на пътуване - възстановяват се разходи в случай на отмяна на пътуване поради някоя от следните причини:

•  Внезапно заболяване, злополука или смърт на застрахованото лице;
•  Внезапно заболяване или злополука, налагащи стационарен или домашен режим на лечение, или смърт на близък роднина на застрахованото лице;
•  Увреждане на жилището на застрахованото лице в резултат на пожар, кражба чрез взлом или стихийни бедствия, чиято сериозност налага присъствието на застрахования;
•  Стачка в транспорта, която не е била очаквана при сключването на застраховката.
•  Положителен PCR тест /ако се налага правенето на такъв преди тръгване/ - ако полицата има покритие за Ковид
•  Лимитът на отговорност не може да надвишава платената обща сума за пътуването
Узбекистан – Страна на коприна и подправки Узбекистан – Страна на коприна и подправки Узбекистан – Страна на коприна и подправки Узбекистан – Страна на коприна и подправки Узбекистан – Страна на коприна и подправки

В цената са включени:

 • Самолетен билет София – Ташкент; Самарканд - София с Turkish Airlines вкл. 23 кг чекиран багаж
 • Всички летищни такси
 • Вътрешен полет: Ташкент – Ургенч с вкл. чекиран багаж
 • Билети със скоростните влакове AFROSIAB Хива – Бухара и Бухара – Самарканд
 • Всички трансфери по програмата
 • Всички екскурзии и преходи с автобус, включени в програмата
 • 3 нощувки със закуски в хотел 4* в Ташкент
 • 1 нощувка със закуска в хотел 4* в Хива
 • 2 нощувки със закуски в хотел 4* в Бухара
 • 2 нощувки със закуски в хотел 4* в Самарканд
 • Всички обяди и вечери са включени в цената /в подбрани местни ресторанти/
 • Винена дегустация
 • Входни такси за посещаваните туристически обекти, описани в програмата
 • Целодневен тур на Ташкент
 • Целодневен тур на Хива
 • Целодневен тур на Бухара
 • Целодневен тур на Самарканд
 • Водач от България по време на цялото пътуване
 • Здравна застраховка "Помощ при пътуване в чужбина" с покритие 10 000 евро

В цената не са включени:

 • Бакшиши за местни екскурзоводи и шофьори -заплащат се на място
 • Такси за снимане с фотоапарати и камери в туристическите обекти
 • Разходи от личен характер
 • Храна, напитки и услуги, неупоменати в програмата
 • Входни такси за музеи и забележителности извън програмата
 • Застраховка "Отмяна на пътуване"
 • Допълнителни екскурзии /по желание/

Разгледайте още

8 дни / 6 нощувки

Дати: 28.04.2024, 23.05.2024, 29.08.2024, 07.09.2024 и 20.09.2024

от 2 130 1 930 евро
6 8

11 дни / 8 нощувки

Дати: 17.06.2024, 02.09.2024 и 20.09.2024

от 2 590 евро
8 11

8 дни / 7 нощувки

Дати: 16.06.2024, 30.06.2024, 07.07.2024, 21.07.2024, 04.08.2024, 18.08.2024, 01.09.2024 и 22.09.2024

от 900 евро
7 8