Екскурзия Саудитска Арабия – Невероятното кралство

Екскурзия Саудитска Арабия – Невероятното кралство

В цената са включени:

 • Самолетени билети София - Джеда и Рияд - София с вкл. 30 кг чекиран багаж
 • Самолетен билет Джеда - Ал Ула с вкл. 20 кг чекиран багаж
 • Самолетен билет Ал Ула - Рияд с вкл. 20 кг чекиран багаж
 • Всички летищни такси
 • 2 нощувки със закуски в Джеда
 • 2 нощувки със закуски в Ал Ула
 • 2 нощувки със закуски в Рияд
 • 6 обяда
 • 6 вечери
 • Всички трансфери в програмата
 • Всички описани в програмата екскурзии, за които е посочено, че са вкл. пакетната цена
 • Транспорт с луксозен и климатизиран автобус
 • Съдействие за изваждане на виза за Саудитска Арабия
 • Застраховка "Здравна помощ при пътуване в чужбина"
 • Водач на български език

В цената не са включени:

 • Виза за Саудитска Арабия - 80 USD
 • Допълнителни мероприятия и екскурзии, за които изрично е упоменато, че са по желание и не са включени в пакетната цена
 • Разходи от личен характер
 • Застраховка „Отмяна на пътуване”
 • Лица на възраст над 70 години доплащат за медицинска застраховка

Дати:
17.03.2023 – 24.03.2023 – 3 198 евро

Кралство Саудитска Арабия, или по-известна като Саудитска Арабия, е най-голямата по територия държава на Арабския полуостров, както и най-затворената и недостъпна в целия ислямски свят. Кралството е основано от Абдул Азис бин Сауд през 1932 г. Страната е позната като „Земята на двете свещени джамии“ заради Мека и Медина, двете най-свещени места в Исляма. Масджид ал Харам /Мека/ и джамията Масджид ал Набауи /Медина/, към които се стичат мюсюлмани от цял свят поне веднъж в живота си за своя Хадж. Независимо от своята затвореност, в Саудитска Арабия има места, които са магнит за хора отвсякъде. Град Джеда и до днес си остава и най-космополитният, лежерен, свободен и светски град в цялата страна. Оттук тръгва и учението на пророка Мохамед. Някогашното рибарско селище, което свързва Близкия Изток, Азия и Африка, от векове е пресечна точка за хора от различни религии. От незапомнени времена древният библейски град Ал Ула – столица на Лихийската империя, дълбоко скрил в себе си тайната на времето и едни от най-ранните северноарабски езици, покрит с история и мистицизъм, е цяло чудо да бъде видян.

ДЕН 1: София - Джеда
Среща на Летище София и полет за Джеда. Трансфер и настаняване в хотел.
Нощувка.


ДЕН 2: Джеда
Закуска. Днес ни предстои панорамна обиколка. Разположен на брега на Червено море, градът е сред главните административни центрове в държавата и най-голямо пристанище в Червено море. Посетен от Александър Велики, този град е основният транзитен пункт към Мека и Медина - свещенните градове на ислямския свят. Името си носи от арабската дума "джадда", което означава "бабá". Според източните вярвания гробът на Ева се намира именно тук.
Лабиринтът от малки китни криволичещи и пъстроцветни улички и площади ще ни отведе до местния сук /пазар/ и централната джамия Masjit al Faroosa, известна със своята монументална архитектура и свещена за всички поклонници, тръгнали към своя Хадж.
Ще разгледаме най-старите Отомански къщи, построени предимно от корал и подсилени с дърво, така че гредите да пресичат вътрешните стени. Най-красивата и известна от тях е Къщата на Насиф. Построена през 1850-тa годинa от добре познатото семейство Насиф, едно от най-влиятелните търговски семейства в историята на Джеда. Именно тук цар Абдул Азиз е прекарал първата си нощ в Джеда, като гост на Мохамед Насиф, докато водел победната си армия към Западните провинции. Къщата е основна атракция, която се посещава и като музей на открито, показващ масив от съвременни скулптури.
Ще посетим музея Абдул Халил, чиято сграда изглежда като декор от арабска приказка. Обиколката ни ще продължи с разходка по крайбрежната алея Корниш, откъдето ще се насладим на Червено море.
Нощувка.


ДЕН 3: Джеда - Ал Ула
Закуска. Днес ще посетим рибния пазар на града. След това ще се отправим към летището за полет до Ал Ула. Градът е разположен по Пътя на тамяна - търговски път в Близкия Изток, свързващ Арабския полуостров със Средиземноморието, а през Светите земи - и с Месопотамия. Ал Ула съответства на библейския град Дедан и е бил столица на Лихийската империя. Едно от малкото места, където са открити множество надписи на местен език, който се счита за един от най-ранните северноарабски езици.
Ще разгледаме старата част Ал Ула - един от най-впечаляващите призрачни градове на Близкия изток. Мрежата от каменни руини, някои от които са на над 2000 години, се слива съвършено със заобикалящата ги пустиня.Настаняване в хотел.
Нощувка.


ДЕН 4: Ал Ула
Закуска. Днес ще посетим археологическия обект Мадаин Салих - изгубеният град във времето. От дълбока древност е бил известен като Ал Хиджр или Егра.Явява се важен архитектурен и културен паметник, съхранен от времето на набатейската цивилизация. Обектът представлява най-южното и най-голямо селище в царството след столицата му Петра в Йордания. Селището се споменава в Корана, където се казва, че месното население е било наказано от Аллах заради идолопоклонничество към земетресения и мълнии. Днес в Мадаин Салих са запазени над 111 монументални гробници, с над 50 надписа, датиращи от преди Набатеа, пещерни рисунки, водни кладенци и други архитектурни постижения на набатейците. На това място ще видим най-красивите примери на каменното майсторство на този народ. Ще видим Джабл Ал Ахмар, място на което са разположени множество гробници, датиращи от 61-16 година пр. Христа, които съдържат някои от най-важните артефакти за времето си. Ще посетим Джебел Итлиб, който със своя естествен процеп наподобява Петра. От дясната страна на входа е разположена квадратна камера с три каменни пейки, служещи за триклиниум за изпълнение на различни свещени ритуали. Следващата ни спирка е гробницата Каср ал Бинт, известен и като "дворецът на дъщеря или девойката". Ще разгледаме Каср Ал Фарид - най-красивият и емблематичен символ в Мадаин Салих. Представлява самостоятелно издълбана гробница, която остава незавършена и до днес.Наричат го "Уникалният дворец", чиято архитектура се характеризира с наличието на две набатейски колони в средата на долната част на каменната фасада в допълнение към страничните колони, считано за голяма рядкост.
Ще посетим и жп гарата в Хиджаз, която е част от легендарната Хиджазка железница.
Следобед, по желание /срещу допълнително заплащане/, джип екскурзия до Elephant Rock - едно от най-впечатляващите скални образувания в света.Естествената, единствена по рода си формация прилича на слон с привързан към земята ствол и е заобиколена от стотици скални монолити. Според едни от най-големите изледователи, тази скалиста планина е отнела милиони години, за да приеме тази причудлива форма. Убедете се сами.
Нощувка.


ДЕН 5: Ал Ула - Рияд
Закуска. Трансфер до летището и полет за Рияд. Трансфер и настаняване в хотел.
Свободно време.
Нощувка.


ДЕН 6: Рияд
Закуска. Днес ще се отправим към покрайнините на Рияд, връщайки се към историята на Саудитска Арабия. Ще посетим древния град Ел Дирия. Този град, по-голямата част от които днес е в руини, някога е бил столица на първата династията Ал Сауди. Интересен факт е, че същата династия управлява страната и до днес. Ще посетим двореца на Саад ибн Сауд /Saad ibn Saud/ - първият крал на Саудитска Арабия.
Ще разгледаме и част от историческата крепостна стена на Тураиф, след което ще се върнем в Рияд.
Ще се отправим към крепостта Масмак - един от най-важните монументи и значими исторически забележителности в града. Името "Масмак" произлиза от арабското "musamaka", в превод "крепост".Изградена от кал и глина, крепостта разполага с високи стени и четири отбранителни кули. Ще разгледаме историческия център Крал Абдул Азис, където се провеждат едни от най-важните културни събития на града. Ще посетим двореца Мураба, построен от Крал Абдус Азис, който е предназначен за семейна резиденция на краля. Ще завършим деня с посещение на стария пазар.
Нощувка.


ДЕН 7: Рияд - София
Закуска. Свободно време за последна разходка из столицата на Саудитска Арабия.
Трансфер до летището и полет за София.


ДЕН 8: София
Пристигане на летище София.


Застраховка „Отмяна на пътуване“:
Предоставяме възможност за сключване на допълнителна застраховка "Отмяна на пътуване". Полицата покрива разходите за анулиране на пътуването, за прекъсване на пътуването, поради здравословни причини на пътуващия или негови близки, съкращаване от работа, изпускане на полет и др. Стойността на застраховката се изчислява на база крайна дължима сума по договора. Взима се предвид и възрастта на пътуващия. Стойността на застраховката е между 2% и 5% върху крайната дължима сума по договора за пътуване.


ДАТИ И ЦЕНИ:

Дата Цена на възрастен в двойна стая Цена на възрастен в единична стая
17.03.2023 - 24.03.2023 3 198 евро 3 698 евро

 

ХОТЕЛИ:

 • Джеда - 2 нощувки със закуски в хотел Prime Jeddah Al Hamra 4* или подобен
 • Ал Ула - 2 нощувки със закуски в хотел Al Ula Luxury Tented Camp Sahary или подобен
 • Рияд - 2 нощувки със закуски в хотел Holiday Inn Meydan 4* или подобен


 • При неблагоприятни метеорологични условия или други форсмажорни обстоятелства, е възможно програмата да претърпи промяна! Полетните часове подлежат на препотвърждение от авио компаниите!

 • Туроператорът си запазва правото за промяна в реда на разглеждане на забележителностите, при необходимост, с цел оптимизация.

 • Допълнителни екскурзии и мероприятия - заявяват се и се заплащат в България!


НЕОБХОДИМИ ДОКУМЕНТИ И УСЛОВИЯ НА ЗАПИСВАНЕ:

 • Международен паспорт, валиден минимум 6 месeца от крайната дата на пътуването

 • В случай, че ПОТРЕБИТЕЛЯТ прекрати доброволно своето пътуване, през времетраенето му, всички допълнителни разходи, включително и транспортните, са за негова сметкa • Джип екскурзия до Elephant Rock -


Екскурзия Саудитска Арабия – Невероятното кралство Екскурзия Саудитска Арабия – Невероятното кралство Екскурзия Саудитска Арабия – Невероятното кралство Екскурзия Саудитска Арабия – Невероятното кралство Екскурзия Саудитска Арабия – Невероятното кралство Екскурзия Саудитска Арабия – Невероятното кралство Екскурзия Саудитска Арабия – Невероятното кралство Екскурзия Саудитска Арабия – Невероятното кралство Екскурзия Саудитска Арабия – Невероятното кралство Екскурзия Саудитска Арабия – Невероятното кралство Екскурзия Саудитска Арабия – Невероятното кралство

В цената са включени:

 • Самолетени билети София - Джеда и Рияд - София с вкл. 30 кг чекиран багаж
 • Самолетен билет Джеда - Ал Ула с вкл. 20 кг чекиран багаж
 • Самолетен билет Ал Ула - Рияд с вкл. 20 кг чекиран багаж
 • Всички летищни такси
 • 2 нощувки със закуски в Джеда
 • 2 нощувки със закуски в Ал Ула
 • 2 нощувки със закуски в Рияд
 • 6 обяда
 • 6 вечери
 • Всички трансфери в програмата
 • Всички описани в програмата екскурзии, за които е посочено, че са вкл. пакетната цена
 • Транспорт с луксозен и климатизиран автобус
 • Съдействие за изваждане на виза за Саудитска Арабия
 • Застраховка "Здравна помощ при пътуване в чужбина"
 • Водач на български език

В цената не са включени:

 • Виза за Саудитска Арабия - 80 USD
 • Допълнителни мероприятия и екскурзии, за които изрично е упоменато, че са по желание и не са включени в пакетната цена
 • Разходи от личен характер
 • Застраховка „Отмяна на пътуване”
 • Лица на възраст над 70 години доплащат за медицинска застраховка

Разгледайте още

7 дни / 5 нощувки

Дати: 29.08.2023 и 20.09.2023

от 1 930 евро
5 7

15 дни / 13 нощувки

Дати: 05.09.2023 и 12.09.2023

от 3 490 евро
13 15

12 дни / 9 нощувки

Дати: 06.10.2023, 17.10.2023 и 19.11.2023

от 2 390 евро
9 12