Пакистан – пътешествие до покрива на света

Пакистан – пътешествие до покрива на света

В цената са включени:

 • Самолетни билети София - Исламабад - Софиян с вкл. 20 кг чекиран багаж
 • Самолетен билет Чилас - Исламабад с вкл. 20 кг чекиран багаж
 • Всички летищни такси
 • 2 нощувки със закуски в Исламабад
 • 1 нощувка със закуска в Бешам
 • 1 нощувка със закуска в Гилгит
 • 2 нощувки със закуски в Хунза
 • 2 нощувки със закуски в Скарду
 • 1 нощувка със закуска в Чилас
 • 1 нощувка със закуска в района на долината Хаплу
 • Всички трансфери в програмата
 • Всички описани в програмата екскурзии, за които е посочено, че са вкл. пакетната цена
 • Транспорт с луксозен и климатизиран бус
 • Застраховка "Здравна помощ при пътуване в чужбина"
 • Водач на български език

В цената не са включени:

 • Допълнителни мероприятия и екскурзии, за които изрично е упоменато, че са по желание и не са включени в пакетната цена
 • Разходи от личен характер
 • Застраховка „Отмяна на пътуване”
 • Лица на възраст над 70 години доплащат за медицинска застраховка
 • Бакшиши за местни екскурзоводи и шофьори - 40 евро

ПРОГРАМА

 

ДЕН 1: София - Исламабад
Среща на летище София и полет за Исламабад, столицата на Пакистан.


ДЕН 2: Исламабад
Пристигане на летището в Исламабад. Трансфер и настаняване в хотела. Исламабад е модерен и различен от другите пакистански градове. Построен е в средата на 20-ти век, за да замени столицата Карачи. Известен е с високия си стандарт на живот, безопасност и разкошна зеленина. След кратка почивка ще направим панорамната обиколка на града. Ще започнем с един от най-ярките символи на града - джамията Файсал. С цялата си пищност и изящество е проектирана да побере над 70 000 души. Разположена срещу живописните хълмове Маргала, джамията е кръстена на саудитския крал Файсал Бин Абдул Азис. Ще се разходим до стария пазар и ще посетим националния монумент, изобразяващ всички пакистански провинции. Ще се качим до хълмовете Маргала, откъдето се открива несравнима гледка към града. Ще посетим Даман е Кох, място за което казват, че зърнеш ли веднъж от там Исламабад, никога не забравяш.
Нощувка.


ДЕН 3: Исламабад - Бешам /около 300 км/
Закуска. Ще станем рано и ще се се отправим към Бешам - изходната точка на магистралата Каракорам. Магистралата е все така тясна и виеща се из планините. Човек си няма и идея какво представляват 100км из тези ширини – ужасяващо друсане над шеметни пропасти, където бусчето си устройва рали с коли, които му се изпречват на пътя, и всичко това продължава 4-5 часа, докато не изпаднеш в пълен ступор. За всеки шофьор на маршрутка тук е от жизненоважно значение да изпреварва колата или бусчето пред себе си, дори завоите да са без никаква видимост и под себе си да имаш 500-метрова пропаст. От Бешам натам започваме да караме по долината на река Инд - склоновете са отвесни, почти няма растителност и приятните хълмове с борови гори, из които карахме досега, са заместени от скални, отвесни склонове, през които е просечен пътят. Надолу е пропаст и се вижда реката - черна и буйна.
По пътя си ще преминем покрай градове като Абоабад, Маншера, Балакот.
Нощувка.


ДЕН 4: Бешам - Чилас - Гилгит /Пътешествие от друга планета/
Закуска. Днес ни предстои един от най-вълнуващите дни от нашето приключение. Ще се насочим към един от величествените и живописни пътища на планетата - магистралата Каракорам. Построена съвместно от Пакистан и Китай, тя следва един от най-древните маршрути по Пътя на коприната - Памир, Кaракорaм, Хималаи и Хиндукуш. Магистралата Каракорам e известна още като N35, Черната скала или Осмото чудо на света. Ще преминем през прохода Кунджераб /4 693 метра н.в./ - един от най-красивите в света. Тук са разположени повече от 60 седемхилядника и четири от общо 14-те осемхилядника - Броуд Пик, К2, Нанга Парбат и Гашербрум.
Нощувка.


ДЕН 5: Гилгит - Хунза
Закуска. Днес ще се разходим в старата част на Гилгит, успяла да съхрани и запази своя колорит до наши дни. Градът е административен център на пакистанския регион Гилгит Балтистан. Той е част от известния пакистански район Кашмир. Със своята надморска височина от 1500м, разположен в близост до река Инд, той продължава да бъде мечта за всички големи пътешественици, тръгнали да проследяват древния път на коприната. Пътят е възникнал през 2-ри век пр.н.е. и е служил най-вече за обслужването на военни и политически цели на Китай.
След това ще се отправим към долината Хунза. В този отдалечен район на северен Пакистан се срещат трите най-високи планински вериги в света - Хималаи, Хиндокуш и Каракорам. Жителите на долината Хунза се славят с изключителното си здраве и дълголетие. Градът е известен със своето културно наследство и най-вече с крепостите Алтит и Балтит, които ще посетим.
Свободно време. Вечеря.
Нощувка.


ДЕН 6: Хунза - езерото Атабад - Суст - Кунджераб - Хунза
Закуска. Първата ни спирка за деня е езерото Атабад. Любопитен факт е, че на 04.01.2010г. в отдалечената долина на река Хунза, свлачище унищожава село Атабад и така се формира езерото. Езерото е дълго над 16км и под него са потопени километри пътища и домове. Едно от най-впечатляващите неща са ярко синьо-зелените му води, в които се отразяват седемхилядниците на планинския масив Каракорам. Гледката е впечатляваща!
Продължаваме пътуването към Националния парк Кунджераб - най-високата международна граница между Пакистан и Китай. Той е най-високо асфалтирания граничен пункт в света, а също така и най-високата част от магистралата Каракорам.
Ще посетим и селото Суст, сякаш излязло от филм на дивия запад. Ще имаме свободно време за разходка преди да отпътуваме обратно към Хунза.
Нощувка.


ДЕН 7: Хунза - Скарду
Закуска. Днес се отправяме на 10-часов път по магистралата Каракорам от долината Хунза до Скарду. Скарду заедно с Гилгит са едни от туристическите центрове в Северен Пакистан. По-голяма част от населението са шиити и говоря балти - древна форма на тибетски език.
В планините на региона са разположени четири от четиринадесет осемхилядници в света, привличащи вниманието на туристите, пътуващи и катерачи от цял свят. Недалеч от Скарду са заснежените върхове на К2, Гашербрум, Транго Тауър, както и огромните ледници Балторо и Биафо. Това прави Скарду главният туристически и алпинистки център в района. Освен това е най-високото планинско селище в Пакистан. В непосредствена близост до града е езерото Шангри-Ла - една от най-красивите природни забележителности в Пакистан.
Пристигане в Скарду.
Нощувка.


ДЕН 8: Скарду - Горното езеро Качура - долината Хаплу
Закуска. Този ден ще имаме възможност да се насладим на живописните красиви гледки около Скарду. Пътешественици от цял цвят идват тук, за да зърнат К2 /8611м/, който е най-високия връх в Пакистан и вторият най-висок в света. Ще му се насладим и ние!
На път за горното езеро Качура ще преминем покрай селището Асколе, което е последното селище в района за всички проходи до Конкордия - мястото на което са разположени ледниците Балторо и Годуин Остин.
Езерото Качура е известно с топлите и сладки зелени води. Неописуемата красота е почти неизследвана поради грубия му и недостъпен терен. Районът е характерен с иглолистна растителност и диви кайсии. Именно на тях се дължи дълголетието на жителите тук. И ние ще си похапнем от тях. :)
Най-разпространени тук са лова на пъстърва и алпинизъм в Хималаите.
Отправяме се на 3 часа път с кола до долината Хаплу.
Нощувка.


ДЕН 9: Хаплу - Скарду
Закуска. Наричан още "Долината Шиок", "Ганче" или "Малкият Тибет", Хаплу е пълен с исторически места и забележителности. Ще започнем с джамията Чакчан. Построена е преди повече от 700 години от Мир Сайид Алин - първият проповедник на исляма в областта.
Ще разгледаме двореца Раджа - безспорен аритектурен дворцов шедьовър. Той е последният построен дворец в тибетски стил в Пакистан.
Свободно време.
Отпътуване за Скарду.
Нощувка.


ДЕН 10: Скарду - Чилас
Закуска. Днес ни предстои едно дълго, но вълнуващо пътуване до град Чилас - столицата на района Диамир. Ще минем покрай долината Каган, минаваща през прохода Бабусар. Градът е разположен на левия бряг на могъщата река Инд. Наричан е често "Град от приказките" заради националния парк Приказни поляни. Паркът е едно от местата на базовия лагер на Нанга Парбат - 9-тата най-висока планина в света. Скарду е известен и с факта, че свързан с магистралата на Каракорам и магистрала 90, която свързва Пешавар и Исламабад.
Ако имаме късмет ще видим мускусни елени - един от най-застрашените видове на планетата и единствения, който се среща в Пакистан.
Нощувка.


ДЕН 11: Чилас - Исламабад
Закуска. Трансфер до летището и полет до Исламабад. Трансфер и настаняване в хотел.
Свободно време за разходка и пазар в пакистанската столица.
Нощувка.


ДЕН 12: Заминаване
Закуска. Трансфер до летището и полет за София.
Пристигане на летище София.


 

Застраховка "Отмяна на пътуване"

Стойността на застраховката се изчислява на база крайна дължима сума по договора.
Взима се предвид възрастта на пътуващия, както и оставащото време до заминаването.

Стойността на застраховката е между 3% и 7% върху крайната дължима сума по договора за пътуване.
Има увеличение на стойността след определена възрастова граница.
Системата на застрахователя изчислява стойността на полицата за всеки пътуващ, след въвеждане на конкретните параметри

Полицата се сключва до пет дни след подписването на договора

Какво покрива застраховката:

Разходи за отмяна на пътуване - възстановяват се разходи в случай на отмяна на пътуване поради някоя от следните причини:

 • Внезапно заболяване, злополука или смърт на застрахованото лице;

 • Внезапно заболяване или злополука, налагащи стационарен или домашен режим на лечение, или смърт на близък роднина на застрахованото лице;

 • Увреждане на жилището на застрахованото лице в резултат на пожар, кражба чрез взлом или стихийни бедствия, чиято сериозност налага присъствието на застрахования;

 • Стачка в транспорта, която не е била очаквана при сключването на застраховката.

 • Положителен PCR тест /ако се налага правенето на такъв преди тръгване/ - ако полицата има покритие за Ковид

 • Лимитът на отговорност не може да надвишава платената обща сума за пътуването


Не се дължи обезщетение, ако пътуването бъде отменено поради някоя от следните причини:

 • Покритието важи само ако пътуването бъде отменено преди застрахованото лице да
  отпътува за дестинацията.

 • Земетресение, екологична катастрофа или друго събитие с масови последици;

 • Невъзможност за навременно снабдяване с необходими за пътуването документи
  /международен паспорт, виза, задължителни ваксини и др./, включително поради административни пречки.

 • Самоубийство или опит за самоубийство


При настъпило застрахователно събитие, застрахователя изисква официални документи, доказващи всички детайли от съответната институция /в оригинал/.

ДАТИ И ЦЕНИ:

Дата Цена на възрастен в двойна стая Цена на възрастен в единична стая
Пролет 2023 г. 2 275 евро 2 755 евро

 

ХОТЕЛИ:

 • Исламабад - 2 нощувки със закуски в хотел в Reina Boutique Hotel 3* или подобен
 • Бешам - 1 нощувка със закуска в хотел в Besham Hilton 4* или подобен
 • Гилгид - 1 нощувка със закуска в хотел в Park Hotel Gilgit 3* или подобен
 • Хунза - 2 нощувки със закуски в хотел в  Hard Rock Hunza Resort & villas 5* или подобен
 • Скарду - 2 нощувки със закуски в хотел в Hotel One Skardu 4* или подобен
 • Чилас - 1 нощувка със закуска в хотел в Shangrila 4* или подобен
 • Долината Хаплу - 1 нощувка със закуска в хотел в Serena Khaplu Palace 4* или подобен


 • При неблагоприятни метеорологични условия или други форсмажорни обстоятелства, е възможно програмата да претърпи промяна! Полетните часове подлежат на препотвърждение от авио компаниите!

 • Туроператорът си запазва правото за промяна в реда на разглеждане на забележителностите, при необходимост, с цел оптимизация.

 • Допълнителни екскурзии и мероприятия - заявяват се и се заплащат в България!


НЕОБХОДИМИ ДОКУМЕНТИ И УСЛОВИЯ НА ЗАПИСВАНЕ:

 • Международен паспорт, валиден минимум 6 месeца от крайната дата на пътуването

 • В случай, че ПОТРЕБИТЕЛЯТ прекрати доброволно своето пътуване, през времетраенето му, всички допълнителни разходи, включително и транспортните, са за негова сметкa


Застраховка "Отмяна на пътуване"

Стойността на застраховката се изчислява на база крайна дължима сума по договора.
Взима се предвид възрастта на пътуващия, както и оставащото време до заминаването.

Стойността на застраховката е между 3% и 7% върху крайната дължима сума по договора за пътуване.
Има увеличение на стойността след определена възрастова граница.
Системата на застрахователя изчислява стойността на полицата за всеки пътуващ, след въвеждане на конкретните параметри

Полицата се сключва до пет дни след подписването на договора

Какво покрива застраховката:

Разходи за отмяна на пътуване - възстановяват се разходи в случай на отмяна на пътуване поради някоя от следните причини:

 • Внезапно заболяване, злополука или смърт на застрахованото лице;

 • Внезапно заболяване или злополука, налагащи стационарен или домашен режим на лечение, или смърт на близък роднина на застрахованото лице;

 • Увреждане на жилището на застрахованото лице в резултат на пожар, кражба чрез взлом или стихийни бедствия, чиято сериозност налага присъствието на застрахования;

 • Стачка в транспорта, която не е била очаквана при сключването на застраховката.

 • Положителен PCR тест /ако се налага правенето на такъв преди тръгване/ - ако полицата има покритие за Ковид

 • Лимитът на отговорност не може да надвишава платената обща сума за пътуването


Не се дължи обезщетение, ако пътуването бъде отменено поради някоя от следните причини:

 • Покритието важи само ако пътуването бъде отменено преди застрахованото лице да
  отпътува за дестинацията.

 • Земетресение, екологична катастрофа или друго събитие с масови последици;

 • Невъзможност за навременно снабдяване с необходими за пътуването документи
  /международен паспорт, виза, задължителни ваксини и др./, включително поради административни пречки.

 • Самоубийство или опит за самоубийство


При настъпило застрахователно събитие, застрахователя изисква официални документи, доказващи всички детайли от съответната институция /в оригинал/.
Пакистан – пътешествие до покрива на света Пакистан – пътешествие до покрива на света

В цената са включени:

 • Самолетни билети София - Исламабад - Софиян с вкл. 20 кг чекиран багаж
 • Самолетен билет Чилас - Исламабад с вкл. 20 кг чекиран багаж
 • Всички летищни такси
 • 2 нощувки със закуски в Исламабад
 • 1 нощувка със закуска в Бешам
 • 1 нощувка със закуска в Гилгит
 • 2 нощувки със закуски в Хунза
 • 2 нощувки със закуски в Скарду
 • 1 нощувка със закуска в Чилас
 • 1 нощувка със закуска в района на долината Хаплу
 • Всички трансфери в програмата
 • Всички описани в програмата екскурзии, за които е посочено, че са вкл. пакетната цена
 • Транспорт с луксозен и климатизиран бус
 • Застраховка "Здравна помощ при пътуване в чужбина"
 • Водач на български език

В цената не са включени:

 • Допълнителни мероприятия и екскурзии, за които изрично е упоменато, че са по желание и не са включени в пакетната цена
 • Разходи от личен характер
 • Застраховка „Отмяна на пътуване”
 • Лица на възраст над 70 години доплащат за медицинска застраховка
 • Бакшиши за местни екскурзоводи и шофьори - 40 евро

Разгледайте още