Индия – Златен триъгълник, свещената Ганг и Варанаси

Индия – Златен триъгълник, свещената Ганг и Варанаси

В цената са включени:

 • Самолетен билет София - Делхи - София с вкл. 30 кг чекиран багаж
 • Самолетен билет Джайпур - Варанаси - София с вкл. 20 кг чекиран багаж
 • Всички летищни такси
 • Всички трансфери по програмата
 • Всички екскурзии и преходи с автобус, включени в програмата
 • 2 нощувки на база закуска и вечеря в хотел 5* в Делхи
 • 2 нощувки на база закуска и вечеря в хотел 5* в Агра
 • 2 нощувки на база закуска и вечеря в хотел 5* в Джайпур
 • 1 нощувка на база закуска и вечеря в хотел 5* във Варанаси
 • Водач от България по време на пътуването
 • Медицинска застраховка с покритие 10 000 евро
 • Всички градски такси

В цената не са включени:

 • индийска туристическа виза – 160 лева и попълване на формуляр, валиден паспорт с поне 6 месеца от датата на връщане, актуална снимка в електронен формат 2” x 2” /600x600 pixels/. Заплаща се и получава по електронен път, предварително от България, като се полага на летището в Делхи и се снемат биометрични данни.
 • бакшиши за екскурзоводи и шофьори /задължителен минимален бакшиш/– 35 EUR на човек за цялата програма /заплащат се предварително в България при доплащан/
 • бакшиши за портиери, шофьори на рикши и джипове, и друг обслужващ групата местен персонал – ориентировъчен бакшиш около 200 индийски рупии на получена услуга /около 2 евро/ - заплащат се на място от всеки турист при използване на съответните услуги
 • Бакшиши /задължителен минимален бакшиш за екскурзовод и шофьори/ - 30 евро на човек за цялата програма
 • Входни такси по забележителности, музеи и др. /напр. Тадж Махал/
 • Разходи от личен характер
 • Храна, напитки и услуги, неупоменати в програмата
 • Застраховка „Отмяна на пътуване"

Дати:
17.10.2020 – 25.10.2020 – 1 590 евро

ДЕН 1: София - Делхи
Среща на летище София за полет до Делхи.

ДЕН 2: Делхи
Добре дошли в Индия! Посрещане от фирмата ни партньор и трансфер до хотел в Делхи. Ранно настаняване, закуска и време за кратка почивка.
Полудневната ни обиколка ще започне с посещение на величествената Гробница на моголският император Хумаюн, построена през 16 век по заповед на неговата любяща вдовица Хамида Бана Бегум. Мавзолеят е предшественик на построения 70 години по-късно Тадж Махал, с когото често е сравняван, заради характерният моголски стил, съчетаващ елементи от индийската и персийската архитектура. Разходката продължава с Новия град Делхи /New Delhi/, изграден по дизайн на Сър Едуард Лутенс, който е отражение на оставеното британско наследство. Преминаване покрай Вратата на Индия /India Gate/ - мемориалната арка, издигната през 1931г., в чест на 90 000 индийски и британски войници, загинали по време на Първата световна война и войната в Афганистан. Разглеждане /отвън, забранено е спирането/ на Парламента, сградите на Секретариата и Президентският дворец „Ращрапати Бхаван” - бивш Дворец на британският вицекрал и най-голямата резиденция на държавен глава в света, строена в продължение на 17 години. Ще се отправим към Храмът на Лотоса - един от седемте бахайски храма за поклонение в света и едно от най-големите архитектурни чудеса на съвремието. Бахайската вяра, произлизаща от Персия, проповядва единство на Бог, единство на религиите и човечеството. В Храма на лотоса няма идол, който да бъде почитан, в него се стичат поклонници на всички религии, за медитация, молитви и обучение. Посещение и разглеждане на Кутаб Минар /ЮНЕСКО/ – прекрасен образец на хинду-ислямската архитектура, построен върху 27 индуистки и джайнистки храма. Тук е и най-високото минаре в света 73 м., архитектурен шедьовър от 13 век, с диаметър в основата 15 м и 2,5 м в горната част. Стените му са украсени с изречения от Корана – свещената книга на мюсюлманите. Минарето е една от най-съвършените кули на Персийския свят.
Вечеря и нощувка.

ДЕН 3: Делхи - Агра
Закуска. Днес ще имаме туристическа обиколка на Стария град Делхи /Old Delhi/. Ще преминем покрай Червената крепост /Red Fort/ – основната резиденция на императорите на Моголската династия в продължение на почти 200 години. Масивният форт, паметник на ЮНЕСКО - наречен “Сърцето на Индия”, е издигнат през 17 век и действал до идването на британците. Обиколката ни продължава с разходка по Чанди Чоук /Chandni Chowk/ - главен булевард, по времето на моголската империя, на който бил разположен най-големият и най-оживен пазар в Индия. И днес това е най-голямата търговска зона на града, запазила автентичната атмосфера и колорита на ориенталските пазари от миналото.
Отпътуване за Агра. Пристигане следобед и посещение на Агра Форт, паметник на ЮНЕСКО. Построена от император Акбар Велики през 16 век и оформена в сегашният й вид от Шах Джахан, величествената крепост от червен пясъчник изпълнявала едновременно ролята на отбранително съоръжение и основна резиденция на моголските владетели до 1638 г. В Агра Форт били построени около 500 богато украсени сгради в традиционните архитектурни стилове на регионите Бенгал и Гуджарат, но много от тях били разрушени от Шах Джахан, за да направи място за своите бели мраморни дворци. Агра Форт се намира на 2,5 км северозападно от Тадж Махал и открива невероятна гледка към гробницата и свещената река Ямуна.
Настаняване в хотел. Вечеря и нощувка.

ДЕН 4: Агра
Закуска. Сутринта - посещение на Тадж Махал - легендарният паметник, символ на вечната любов, е най-бляскавото и ненадминато творение на моголската архитектура. Мавзолеят е построен от скърбящият император Шах Джахан, в памет на неговата любима съпруга Мумтаз Махал. Тадж Махал, в превод „Короната на двореца“, е въплъщение на изящество и романтика, на равновесие и безупречна симетрия, архитектурна икона, почитана от три века и половина, като най-красивата постройка на света. В нея са съчетани ислямски, индийски и персийски елементи. През 1983 г. Тадж Махал е включен в списъка на ЮНЕСКО и е сред новите 7 чудеса на света.
Следобед ще имаме време за покупки на индийски подправки, различни видове висококачествен чай, отглеждани в северните и южни райони на Индия  и традиционни сладки, покрити с фино сребърно и златно фолио. По-късно, посещение на гробницата Итмад Уд Даула, известна като Baby Taj", заради идентичната архитектурна стилистика с тази на  Тадж Махал, както и заради широко използваната техника на инкрустиране на скъпоценен камък в мрамор „Пeтра дура”. Връщане в хотела. Вечеря и нощувка.

Вечерта по желание /срещу допълнително заплащане - 30 евро/ - посещение на впечатляващия музикално-танцувален спектакъл "Mohabbat", в стил "Боливуд", който разказва историята на любовта между Шах Джахан и Мумтаз Махал, както и създаването на Тадж Махал, една колоритна и вълнуваща експлозия от музика, пищни костюми и ефирни движения.
Вечеря и нощувка.

ДЕН 5: Агра - Джайпур
Закуска. Днес ще отпътуваме за Джайпур - столицата на Раджастан, известна още като Розовият град. След пристигане ще посетим храма  Бирла Мандир /Birla Mandir/, посветен на индуския Бог Вишну и съпругата му - богинята Лакшми, заради което е известен и като храма "Лакшми Нараян". Тук ще наблюдавате церемонията “Aarti” – хиндуистки ритуал на поклонение, при което, факли, напоени с пречистено масло „Гхи” или камфор се поднасят горящи на Боговете.  Храмът Бирла Мандир е разположен в подножието на крепостта Moti Dungri, на около 6 км от Джайпур. Въпреки, че е не много стар, този храм е известен със своята великолепна архитектура и нежна красота.
Вечерта по желание /срещу допълнително заплащане и предварително заявяване от България – цена 35 евро/ - традиционна вечеря с музика и танци от Раджастан в удивителния DIGGI PALACE.
DIGGI PALACE е бивше царско имение, превърнато в луксозен хотел, разположено в сърцето на Розовия град – Джайпур. Дворецът е построен през 1860г. от Такурите на Джиги – раджпутски клан, управлявали княжество Джиги по това време, и благородници в двора на махараджата. DIGGI PALACE е разположен върху 18 акра земя, сред масив от фрески, боядисани "deodis" (входове) "durbars" (банкетни зали), "havelis" (дворцови крила) и зелени градини, Насладете се на вечеря под звездите, с богато разнообразие от традиционни ястия от Раджастан и танцово-музикална програма.
Настаняване в хотела. Вечеря и нощувка.

Ден 6: Джайпур
Закуска. Екскурзия до древната столица Амбър и разглеждане на грандиозният Амбър Форт /Amer Fort/ - една от най-важните крепости в северозападна Индия, чието изграждане е започнало през 17 век. Град Амер /Амбър/ бил старата столица на Раджпутите, преди да бъде построен Джайпур.  По пътя, кратка спирка за фото-пауза на Двореца на Вeтровете /Hawa Mahal/, построен от Махараджа Савай Пратап Сингх /Sawai Pratap Singh/ през 1799 г., с уникална пирамидална форма. Дворецът има 953 ажурни прозорчета, украсени със сложни орнаменти, наподобяващи пчелна пита. През тях, жените от кралското семейство и харема, наблюдавали публичните процесии, фестивали и живота на града, без да бъдат видени отвън. Езда на слонове до върха на крепостта Амбър /изкачването със слонове е възможно само ако има такива налични, в противен случай, изкачването се осъществява с джипове/. Крепостта изглежда впечатляващо, изцяло построена от бял мрамор и червен пясъчник, с архитектура,  повлияна от хинду и ислямски стил. Разходка в комплекса от дворци, зали и градини, най-пленяващи от които са Шиш Махал - Огледалният дворец и Джай Мандир - Залата на победата.

Обиколката ни на Джайпур продължава с посещение на великолепният Градски дворец /City Palace/, построен през 18 век от махараджа Савай Джай Синг II /Sawai Jai Singh II/, по време на неговото управление. Тук било седалището на махараджата на Джайпур, главата на клана Раджпут. Градският дворец е известен с прекрасните си градини, дворци, крепости и дворове - огромен комплекс, заемащ най-малко 1/7 част от Розовия град. Той е удивителна смесица от индийска, моголска, раджастанска, дори европейска архитектура. Посещение на дворцовия музей, с богати колекции от лични вещи на махараджите, текстил, оръжия, картини, килими и др.

В близост до двореца се намира обсерваторията Джантар Мантар /ЮНЕСКО/, построена от махараджа Джай Синг в периода 1724 – 1735 г. Махараджата бил известен повече като астроном и астролог, отколкото като завоевател. Разходката продължава с разглеждане на обсерваторията. Въпреки, че прилича на странна колекция от скулптури от камък и мрамор, всяка конструкция има строго определено предназначение.  Обсерваторията разполага със 17 големи инструмента, повечето от тях все още работещи.
Вечеря и нощувка.

ДЕН 7: Джайпур - Варанаси
Закуска. Сутринта трансфер до летището в Джайпур, за директен полет до древният свещен град Варанаси - духовната столица на Индия! Той е едно от най-важните поклоннически места за индуси, будисти и джайнисти, разположен на брега на река Ганг. Известен в миналото като Каши и Бенарес, Варанаси е един от най-старите постоянно обитавани градове в света - на около 3500 години, за който се вярва, че е основан от Шива /Богът на разрушението/ и негов дом. Варанаси е тясно свързан с река Ганг и нейното културно и религиозно значение. Всяка година милиони поклонници от цяла Индия посещават града, за да извършат ритуално потапяне във водите на свещената Ганг, която местните вярват, има силата да отмива всички човешки грехове. Марк Твен пише „Варанаси е по-стар от историята, по-стар от традицията и по-стар от легендата и дори изглежда два пъти по-стар от всички тях взети заедно”.
Кацане във Варанаси и трансфер до хотела за кратко освежаване, след което полудневна екскурзия в старата част на Варанаси.
Следва обиколка с велосипедни рикши из базарите на Стария град до брега на река Ганг, за да разгледаме една от най-големите забележителности на Варанаси - свещените "гхати" - поредица от крайбрежни каменни стъпала, простиращи се на 6 километра покрай западния бряг на река Ганг. Във Варанаси има над 80 свещени гхати, водещи до водите на река Ганг, които служат като площадки за религиозни церемонии и ритуали. Тук индусите идват, за да очистят душите си от греховете чрез ритуално къпане. От ранна утрин до дълбок мрак речните брегове са осеяни с поклонници, садху /свети мъже-аскети/, йоги, просяци, лодкари, продавачи на храна и коприна... Ще видим най-оживеният и централен гхат - Dashashwamedh Ghat, Munshi Ghat, Rana Mahal Ghat и свещеният Manikarnika Ghat – най-старият и главен гхат за кремация във Варанаси, където денонощно горят погребални огньове. Индусите вярват, че смъртта във Варанаси и кремацията тук ще им донесе спасение -„мокша“ – освобождаване от цикъла на преражданията и сливане с божественото.

От крайбрежните гхати ще навлезем в лабиринта от криволичещи, тесни улички на Стария град, претъпкани с дюкянчета, скрити храмове, светещи божества, свещени крави, миризма на тамян и тор, където почти нищо не се е променило от средновековието насам. Тук е сърцето и душата на Варанаси! Ще посетим Златният храм на Шива - храмът Каши Вишванат /Kashi Vishwanath Temple/, с позлатената му 15-метрова кула - един от най-почитаните храмове в Индия. Ще опитаме известната млечна напитка „ласи“, ще си купим местни амулети за защита срещу зли сили и сувенири. Свободно време за разглеждане на оживените пазари около централния гхат.

Привечер ще заемем място на главния гхат Dashashwamedh Ghat, за да наблюдаваме грандиозната церемония "Ганга Аарти" /Ganga Aarti/ - група млади свещеници-брамини ще изпълнят „Агни Пуджа“ /поклонение към огъня/, посветена на Бог Шива, божествената река Ганг, Сурия /слънцето/, Агни /огъня/ и цялата Вселена. "Ганга Аарти" е ежедневна вечерна церемония, която се практикува от хиляди години. С пеене на мантри, удряне на чинели и барабани, хвърляне на цветя, тамян и сандалово дърво се извършва преклонение пред свещената река Ганг.
Вечеря и нощувка.

8 ДЕН: Варанаси - Делхи
Днес ще станем рано и ще имаме разходка с лодка по река Ганг преди изгрев слънце. Ще се насладим на невероятните гледки, звуци и живи цветове, докато наблюдаваме как града се пробужда и очертанията на древните сгради изплуват от сутрешната мъгла. Ще седнем на стъпалата, за да се наслаждаваме на тази толкова специална атмосфера, която ще  остане спомен за цял живот. Връщане в хотела за закуска и освобождаване на стаите.

Започва обиколката на Варанаси, често наричан „Градът на храмовете” заради техния брой – над 2000. Посещение на храма Бхарат Мата /Bharat Mata Mandir/, открит от Махатма Ганди през 1936 г., в който е изложена огромна релефна карта на Индия, издялана от мрамор. Тя изобразява Индия в точни пропорции, с всичките й планини, реки и равнини. Посещение на митичният Храм Дурга от 18 век, посветен на Маа Дурга - Богинята на войната. Вярва се, че идолът на Богинята, разположен във вътрешността на храма се е появил сам, а не е създаден от хората. Тук можете да получите благословия от брамина, който ще извърши пуджа за ваше здраве и просперитет /срещу малко дарение/. Ще преминем покрай кампуса на Индуисткият университет Бaнарас - един от най-старите образователни центрове в Индия и най-големия в Азия, наричан „Оксфорд на Изтока“, а след това ще се насочим към Сарнат, на 12 км от Варанси - една от четирите най-важни будистки поклоннически дестинации в света. Сарнат има специално значение, защото е мястото, където Буда проповядва първото си учение и принципите на будизма – четирите велики истини, 8-степенният път и философията на средния път, и поставя началото на нова религия – Будизмът. Разглеждане на голямата ступа Дамек, висока 34 метра и построена около 500г, в която Буда е изнесъл първата си проповед; разглеждане на саркофага и колоната на Ашока.
Трансфер до летището за полет до Делхи. Пристигане в Делхи и трансфер до хотела за почивка и вечеря.

ДЕН 9: Делхи - Истанбул - София
Закуска /сух пакет/. Трансфер до летището рано сутринта, за полет до България.
Пристигане на летище София.

 

Застраховка „Отмяна на пътуване“:
Предоставяме възможност за сключване на допълнителна застраховка "Отмяна на пътуване". Полицата покрива разходите за анулиране на пътуването, за прекъсване на пътуването, поради здравословни причини на пътуващия или негови близки, съкращаване от работа, изпускане на полет и др. Стойността на застраховката се изчислява на база крайна дължима сума по договора. Взима се предвид и възрастта на пътуващия. Стойността на застраховката е между 2% и 5% върху крайната дължима сума по договора за пътуване.

ДАТИ И ЦЕНИ:

Дата Цена на възрастен в двойна стая Цена на възрастен в единична стая
17.10.2020 – 25.10.2020 1 590 евро 1 940 евро

 

ХОТЕЛИ

 • Настаняване в Делхи в Radisson Blu Paschim Vihar 5* или подобен на база закуска и вечеря
 • Настаняване в Агра в Courtyard by Marriott 5* или подобен на база закуска и вечеря
 • Настаняване в Джайпур в Hilton Jaipur 5* или подобен на база закуска и вечеря
 • Настаняване във Варанаси в Radisson Hotel Varanasi 5* или подобен на база закуска и вечеря


 • При неблагоприятни метеорологични условия или други форсмажорни обстоятелства, е възможно програмата да претърпи промяна!

 • Туроператорът си запазва правото за промяна в реда на разглеждане на забележителностите, при необходимост, с цел оптимизация.

 • Храмовете се посещават само с покрити крака и рамене и не се допуска снимане на изображенията на божествата

 • Местна валута - Индийска рупия

 • Пътуването е без медицински изисквания за имунизации


 

 • Вечеря с традиционна музика и танци от Раджастан в Diggi Palace, Джайпур – 35 евро /допълнително заплащане и заявяване предварително в България най-късно при доплащане/

 • Посещение на музикално-танцувален спектакъл Mohabbat в стил „Боливуд”, Агра – 32 евро  /допълнително заплащане и заявяване предварително в България най-късно при доплащане/

 • Посещение на специалист хиромант - Гледане на ръка, Варанаси – 25 евро /допълнително заплащане и заявяване на място в Индия/


Индия – Златен триъгълник, свещената Ганг и Варанаси

В цената са включени:

 • Самолетен билет София - Делхи - София с вкл. 30 кг чекиран багаж
 • Самолетен билет Джайпур - Варанаси - София с вкл. 20 кг чекиран багаж
 • Всички летищни такси
 • Всички трансфери по програмата
 • Всички екскурзии и преходи с автобус, включени в програмата
 • 2 нощувки на база закуска и вечеря в хотел 5* в Делхи
 • 2 нощувки на база закуска и вечеря в хотел 5* в Агра
 • 2 нощувки на база закуска и вечеря в хотел 5* в Джайпур
 • 1 нощувка на база закуска и вечеря в хотел 5* във Варанаси
 • Водач от България по време на пътуването
 • Медицинска застраховка с покритие 10 000 евро
 • Всички градски такси

В цената не са включени:

 • индийска туристическа виза – 160 лева и попълване на формуляр, валиден паспорт с поне 6 месеца от датата на връщане, актуална снимка в електронен формат 2” x 2” /600x600 pixels/. Заплаща се и получава по електронен път, предварително от България, като се полага на летището в Делхи и се снемат биометрични данни.
 • бакшиши за екскурзоводи и шофьори /задължителен минимален бакшиш/– 35 EUR на човек за цялата програма /заплащат се предварително в България при доплащан/
 • бакшиши за портиери, шофьори на рикши и джипове, и друг обслужващ групата местен персонал – ориентировъчен бакшиш около 200 индийски рупии на получена услуга /около 2 евро/ - заплащат се на място от всеки турист при използване на съответните услуги
 • Бакшиши /задължителен минимален бакшиш за екскурзовод и шофьори/ - 30 евро на човек за цялата програма
 • Входни такси по забележителности, музеи и др. /напр. Тадж Махал/
 • Разходи от личен характер
 • Храна, напитки и услуги, неупоменати в програмата
 • Застраховка „Отмяна на пътуване"

Разгледайте още

5 дни / 4 нощувки

Дати: 26.11.2020, 23.05.2021, 30.05.2021, 04.09.2021 и 26.11.2021

от 1 350 евро
4 5

6 дни / 5 нощувки

Дати: Заминаване всяка седмица

от 599 евро
5 6

8 дни / 7 нощувки

Дати: 09.10.2020 и 16.10.2020

от 450 360 евро
7 8