Португалия – Порто, Лисабон и разходка в долината на река Дуро

Португалия – Порто, Лисабон и разходка в долината на река Дуро

В цената са включени:

 • Самолетни билети София - Лисабон - София с вкл. 10 кг ръчен багаж с размери 40х30х20 см
 • Летищни такси
 • Всички трансфери по програмата
 • Полудневна екскурзия до Авейро
 • 4 нощувки със закуски в Лисабон
 • 3 нощувки със закуски в Порто
 • Здравна застраховка "Помощ при пътуване" с покритие 10 000 евро
 • Водач на български език

В цената не са включени:

 • 10 кг чекиран багаж
 • 20 кг чекиран багаж
 • Лични разходи /телефонни разговори, мини-бар, градски транспорт и др./
 • Посещение на традиционна португалска кинта по поречието на река Дуро
 • Целодневна екскурзия до Синтра
 • Входни такси за музеи и атракциони
 • Неупоменати в програмата услуги
 • Билети за метро, градски транспорт и пр.
 • Градска такса /city tax/
 • Застраховка "Отмяна на пътуване"

Известният винарски регион долината на река Дуро по време на гроздобер. Ще видим още Лисабон, Порто, Синтра и Авейро. Малка група, нощувки в пешеходен център, бутикова програма и разходки с традиционни корабчета.

Дати:
Нови дати за 2023 г. – СКОРО!

Прииска ми се да ви споделя една стара мечта и да ви заведа до едно място, за което мечтая от деня, в който го видях за първи път. Беше топъл февруарски ден… от първото ми пътуване до една от страните, в които ще се връщам всеки път, когато мога. Тръгнахме рано сутринта от Порто нагоре по поречието на река Дуро, минахме през терасирани лозя и стари винарни, портокалови горички и живописни гарички на още по-живописни градчета. Хапнахме превъзходна португалска кухня и пихме едни от най-добрите вина. Оттогава та до днес не спирам да си представям себе си там през есента, по време на гроздобера. Пътувам мислено с теснолинейката през безсрамно красивата долина, качвам се на корабчета между китни градчета и пълня кошове с грозде, за да ми е по-вкусно виното и обяда сред лозята с гледка към реката. А когато всичко това ми омръзне /да, оксиморон, зная!/, величественият Порто ме очаква с крайбрежните си ресторантчета, шарените лодки, които си съперничат с цветовете, бликащи от саксиите из малките дворчета и балконите от ковано желязо и с непоносимо разкошните си фасади с азулежус. Някой ден, ах някой слънчев есенен ден ще хапвам бакаляо в ресторантче до реката, малко след като съм слязла от лодката, ще чакам залеза с чаша порто и ще съм пак в един от онези моменти, в които всичко е тук и сега. Хайде заедно на екскурзия, различна от всички други! Харесвам малките туристически групи които отиват за да усетят всичко и да не пропуснат нищо! Харесвам пътешествия които трябва да се усетят и преживеят пълнокръвно, пълноцветно… Харесвам малките китни хотели в центъра на града. Те винаги са удобни за вечерни разходки и чаша вино на масичка насред калдаръмените улички…

Аз съм Ади и ще ви покажа Порто, Лисабон, Авейро, Синтра и гроздобера по поречието на река Дуро така, както бихте ги преживяли с компания приятели – ще сме малка група, която пътува с влакове, трамваи и корабчета, ще спим в пешеходния център на всеки от градовете, ще ви покажа скрити местенца и ще ви предам любовта си към една от най-магичните страни на континента – Португалия!

ДЕН 1: София - Лисабон
Среща на летище и полет за Лисабон. Простигане на летището в португалската столица. Трансфер и настаняване в хотел.
Нощувка.

ДЕН 2: Лисабон
Закуска. Този ден е посветен на приятна разходка в старата централна част на Лисабон. Ще напълним душите си с великолепни гледки на стари калдаръмени площади, ще обиколим живописни кварталчета с къщи, облицовани в традиционни плочки, каквито ще можем да си купим от бит-пазара Фейра да Ладра.


Ще се любуваме на гледките от няколко от мирадуротата /места с красива гледка, обикновено с кафенета и пейки/ на Лисабон, ще пием кафе на традиционните дървени киоски, ще слушаме песните на уличните музиканти, ще се покатерим на крепостната стена на Сао Жорже. Ще разходим по тесните улички и стълби с графити на най-стария запазен квартал Мурария. Тръгваме от търговското и историческо сърце на Лисабон Байша. Кварталът е разрушен по време на голямото земетресение от 1775 г., и построен наново с успоредни и перпендикулярни улици. Той свършва при река Тежу с величествения Прача ду Комершу /площадът на търговията/, откъдето свиваме по калдъръмените улички и малките площадчета на Алфама. Алфама е магия, която трудно може да се опише с думи. Трудно е човек да повярва, че този стар квартал се намира в сърцето на столицата на Португалия. От уличните музиканти, през цветните фасади на къщите и малките заведения по тротоарите и площадчетата - Алфама влиза в сърцата, за да остане там завинаги! Първата ни спирка в Алфама е по пътя на историческия трамвай 28. Катедралата на Лисабон с готическата си архитектура крие една тайна, която много туристи пропускат - срещу само няколко евро, получаваме достъп до криптата, както и до вътрешния двор със странични пасажи с колони и арки в готически стил и археологически разкопки на останки от римското и арабското владичество. После тръгваме нагоре по хълма към две от красивите мирадурота /места с хубава гледка/ на Лисабон. Първа е Санта Лучия с площадката ѝ с колони, нацъфтели бугенвилии и гледка към река Тежу. Съвсем близо до Санта Лучия е Портас ду Сол /врата на слънцето/, кацнал по средата на хълма с амфитеатрално разположение, откъдето ще видим корабите и фериботите по Тежу. Време за кратка почивка на киоска на Портас ду Сол /киоските в Лисабон са традиционни шарени дървени павилиончета с конусовидни покриви/. Оттук навлизаме в по малките улички в сърцето на Алфама, за да се озовем при крепостта Сао Жорже, стратегически разположена на върха на хълма /входът се заплаща на място/. Ще се разходим по крепостните стени и ще снимаме невероятни гледки през бойниците, ще се любуваме на града под нас и на пъстрите пауни по алеите. Ще поседнем за обяд в Алфама, за да опитаме някоя от безбройните рецепти за приготвяне на бакаляо, октопод или каквото ни се прииска - изборът е наистина голям! Похапнали добре е време местен колорит. Ще го открием на битпазара Фейра да Ладра. Оттам ще си купим всякакви антикварни предмети или просто да погледаме шарените сергии и пазарлъка на търговците. Обиколката продължава в автентичен квартал Грача. Ако Санта Лучия и Портас до Сол не са ни оставили без дъх, тук това е гарантирано! Ще минем покрай укреплението Сао Жорже, наблизо е площад Росио и реката, а отсреща е хълмът на оживения Баиро Алто с гледка към елевадор де Санта Жуста /метален външен асансъор, построен отново от ученици на Айфел, който свързва Байша с Баиро Алт/ и руините на манастира Кармо.


Продължаваме към Мурария - най-старият запазен квартал на Лисабон. Някои от сградите са още от мавританско време. Добре дошли в царството на графитите и уличното изкуство! Ще ви преведем през малките улички на Мурария, изпъстрени с майсторски изпълнени графити и цветно пране, висящо от балконите. От Мурария ще се спуснем към площад Росио и оттам ще посетим руините на разрушения от земетресението през 1775 г. манастир Кармо. След това ще се качим с елевадор Санта Жуста /билетът се заплаща на място/ до Баиро Алто - пъстрият квартал с барчета и традиционни ресторанти. От Баиро Атло тръгваме към квартала Принчипе Реял. От мирадуро Сао Педро де Алкантра  ще се насладим на цветовете на залеза и на осветените крепостни стени на Сао Жорже на върха на отсрещната Алфама. Вечеря.
Нощувка.

ДЕН 3: Лисабон
Закуска. Днес покрай забележителностите ще минем и през много вкусни местенца. Качваме се на прословутия стар дървен трамвай 28, с който стигаме до западната част на Баиро Алто. Оттам ще се повозим на иконичния зъбчат трамвай Бика, ще разгледаме покрития пазар Time Out, в който павилиони за улична храна държат едни от най-именитите шеф-готвачи на Лисабон. Качваме се на ферибота през Тежу, от който се откриват невероятни гледки към старите квартали на града. След кратка разходка в кварталчето Какиляс, ще открием полуразрушените стари фабрики и едно толкова скрито място, че пътят свършва там. Освен с разкошни коктейли и морска храна, Понте Финал ще ни очарова и с неповторими гледки към моста "25 април" и към отсрещния бряг. След вкусен обяд се връщаме обратно с ферибота и от пристанището с трамвай стигаме до квартала Белем. Ще разгледаме манастира Жеронимош /от йеромонаси/ - един от най-ярките представители на късно-готическата португалска архитектура /входът се заплаща на място/. Ще се покачим на Торе да Белем, кулата на Белем, стъпила във водите на река Тежу - бивше защитно съоръжение на града. Ще видим паметника на откривателите и със следобедното кафе ще опитаме известните пащейш да Белем /така тук наричат пащейш да Ната/ в една от най-старите сладкарници. Това са вкусните тарталети с яйчен крем. Време за вечеря и напитка с гледка от мирадуро Санта Каталина към доковете и града.
Нощувка.

ДЕН 4: Лисабон - Синтра - Лисабон
Закуска. Свободно време в Лисабон или по пожелание целодневна екскурзия до Синтра /срещу допълнително заплащане/.
За избралите самостоятелна програма интересите места са много - модерния район на Лисабон от Експо 1998 г. с футуристична архитектура, където се намират дългият мост Вашку да Гама, Океанариумът и гара Ориенте, проектирана от Сантяго Калатрава, хипстърският район LX Factory с множество модерни заведения, книжарници, магазинчета и ателиета, музеят на корабоплаването в Белем, музеят на фадо музиката, музеят на традиционните плочки азулежус.

За останалите, екскурзия до замъците, крепостите и парковете на приказната Синтра с влакче от гара Росио в историческия център на Лисабон.


Обещаваме ви, че никога няма да забравите цветната феерия на Паласио Пеня, гледките от мавританската крепост, малките вътрешни градини и огромните комини на старата кухня на Паласио Насионал, нито причудливата архитектура и загадките на Кинта Регалейра /билетите за вход на всички обекти не са вкл. в цената на екскурзията/.


Вечерта ще хапнем и пийнем португалско вино в заведение с жива фадо музика.
Нощувка.

ДЕН 5: Лисабон - Порто
Закуска. Днес се отправяме към прелестния Порто. Не забравяйте камерите, заредете батериите на телефоните, защото въпреки цялата красота, която ще видим, после вкъщи няма да ви се вярва, че наистина сме били там!
След като се настаним в хотела се отправяме се към Виля Нова де Гая - кварталът от другата страна на реката срещу Рибейра.


Виля Нова де Гая е мястото, на което се намират старите изби за съхранение и отлежаване на порто – една от основните атракции на града. От крайбрежието на Виля Нова се откриват едни от най-хубавите гледки към Рибейра, мостовете и плаващите по реката традиционни пъстри дървени лодки рабело, с които някога се е транспортирало гроздето от долината на Дуро. Тук още по време на римската империя е имало град на име Кале /или Гале/, който през средновековието става Портус Гале /пристанище Гале/, откъдето идва и името на Португалия. Започваме със сутрешна панорамна разходка с корабче по Дуро /опционална, срещу допълнително заплащане на място/, по време на която ще минем под няколко от мостовете. По желание може вместо корабчето по реката, да се качим на хълма над Виля Нова с лифта Телерифико де Гая /заплаща се на място/. След това пресичаме реката пеша по моста Дом Луиш и през живописните улички на Рибейра стигаме до Паласио ла Болса - внушителната сграда на стоковата борса, построена пред 19-и век в неопаладийски стил. Ще разгледаме импозантния интериор на игрежа /църква на португалски/ Сао Франциско. Време за обяд. По път към Катедралата на Порто, ще хапнем в китно местно ресторантче. Обядът тук винаги е придружен от разкошните и евтини португалски вина в тиха уличка със сгради с азулежус и стари дървени врати с античен обков или на някое цветно площадче с припичащи се котараци и цветно пране, висящо от балконите. Амалгамата от готически и романески архитектурни влияния, по-късните барокови елементи, двете кули и дантелата от камък несъмнено ще ни впечатлят, но най-дълго ще помним прелитащите гларуси над вътрешния двор и терасите с огромните пана от азулежус, изобразяващи всякакви религиозни и светски сцени. Наблизо е и кокетната малка църква Сао Инделфонсо. Пътьом ще минем покрай кулата Клеригуш, от чиито връх ще видим стария град от високо. От нея се отправяме към прочутата огромна книжарница Лело с нейната неоготическа фасада и разкошен интериор в стил Арт Нуво. Следва Авенида дош Алиядуш - същинският център на днешен Порто. Около булеварда и едноименен площад са разположени едни от най-луксозните хотели, сградите на няколко банки и сградата на кметството. Леко уморени, но доволни поемаме надолу по хълма на Рибейра и през металния мост се връщаме във Виля Нова де Гая, защото е време за дегустация на порто! Независимо дали ще изберем посещение в някоя от реномираните изби или просто ще се възползваме от множеството оферти на крайречните заведения, които предлагат дегустация на 5 вида порто. Елексирът на града ще ни дойде добре след лежерната, но впечатляваща обиколка.
Нощувка.

ДЕН 6: Порто - Долината на река Дуро
Ставаме рано, защото днес ни чака незабравим ден! Закусваме и се отправяме към долината на река Дуро /срещу допълнително заплащане/. Тя е красива през всеки сезон, но чарът ѝ през есента е особено изразен с мекото есенно слънце, берачите в лозята и топлите цветове по склоновете. Поречието на Дуро е известно в цял свят като регионът, в който се отглежда грозде за порт и е един от най-старите винарски райони на континента.


Ще обядваме на пикник сред лозята ще дегустираме вина.
Връщане в Порто.
Нощувка.

ДЕН 7: Порто
Закуска. Днес ще се разходим из крайречния квартал Рибейра - обект на Световното културно наследство на ЮНЕСКО. Старият квартал Рибейра в центъра е един от най-живописните и оживени райони на Порто. Цветните къщи са накацали по хълма с гледка към река Дуро и металната арка на великолепния мост Дом Луиш I - творение на ученик на Гюстав Айфел, влиянието на чийто по-ранен проект за мост над река Дуро е видимо за всеки, който някога е посещавал Айфеловата кула в Париж.
А наоколо... живописни улици със сгради, облицовани с азулежус /традиционни рисувани керамични плочки, наследство от мавританското владичество на полуострова, които португалците доразвиват в истинско изкуство/.


Стръмните павирани улици на Рибейра, цветовете на фасадите и цветята по балконите и дворчетата, вкусните специалитети на традиционните ресторанти с тераси над реката, прелестните площадчета и пъстрата тълпа ще предизвикат експлозия на сетивата ни, а вечерната гледка към осветения метален мост ще сложи края на този наситен с емоции и красиви впечатления ден.
Нощувка.

ДЕН 8: Порто - Авейро - Лисабон
Закуска. Отправаме се към крайбрежния град Авейро /вкл. в пакетната цена/, известен с каналите си, пъстрите къщи и разходките с традиционни лодки молисейро, някога служели за транспортиране на сол от солниците край океана.


Продължаваме към летището в Лисабон за полет до София.
Пристигане на летище София.

Застраховка "Отмяна на пътуване":
Предоставяме възможност за сключване на допълнителна застраховка "Отмяна на пътуване". Полицата покрива разходите за анулиране на пътуването, за прекъсване на пътуването, поради здравословни причини на пътуващия или негови близки, съкращаване от работа, изпускане на полет и др. Стойността на застраховката се изчислява на база крайна дължима сума по договора. Взима се предвид и възрастта на пътуващия. Стойността на застраховката е между 2% и 5% върху крайната дължима сума по договора за пътуване.

ДАТИ И ЦЕНИ:

Дата Цена на човек в двойна стая Цена на човек в единична стая
СКОРО 949 евро 1 379 евро

 

ХОТЕЛИ:

 • Лисабон - 4 нощувки със закуски в хотел VIP Eden Lisbon 4* или подобен
 • Порто - 3 нощувки със закуски в хотел Stay Hotel Porto Centro Trinidade 3* или подобен


 • При лоши метеорологични условия или други форсмажорни обстоятелства програмата може да претърпи промяна в реда на провеждане!

 • Няма задължителни имунизации и други здравни изисквания. • Посещение на традиционна португалска кинта по поречието на река Дуро, обяд-пикник и дегустация на вина  - 95 евро на човек

 • Целодневна екскурзия до Синтра /транспорт, водач и всички обиколки/ - 55 евро на човек /входните такси и обяда не са вкл. в цената/


Португалия – Порто, Лисабон и разходка в долината на река Дуро Португалия – Порто, Лисабон и разходка в долината на река Дуро Португалия – Порто, Лисабон и разходка в долината на река Дуро Португалия – Порто, Лисабон и разходка в долината на река Дуро Португалия – Порто, Лисабон и разходка в долината на река Дуро Португалия – Порто, Лисабон и разходка в долината на река Дуро Португалия – Порто, Лисабон и разходка в долината на река Дуро Португалия – Порто, Лисабон и разходка в долината на река Дуро Португалия – Порто, Лисабон и разходка в долината на река Дуро Португалия – Порто, Лисабон и разходка в долината на река Дуро Португалия – Порто, Лисабон и разходка в долината на река Дуро Португалия – Порто, Лисабон и разходка в долината на река Дуро Португалия – Порто, Лисабон и разходка в долината на река Дуро Португалия – Порто, Лисабон и разходка в долината на река Дуро Португалия – Порто, Лисабон и разходка в долината на река Дуро Португалия – Порто, Лисабон и разходка в долината на река Дуро Португалия – Порто, Лисабон и разходка в долината на река Дуро Португалия – Порто, Лисабон и разходка в долината на река Дуро Португалия – Порто, Лисабон и разходка в долината на река Дуро Португалия – Порто, Лисабон и разходка в долината на река Дуро Португалия – Порто, Лисабон и разходка в долината на река Дуро Португалия – Порто, Лисабон и разходка в долината на река Дуро Португалия – Порто, Лисабон и разходка в долината на река Дуро

В цената са включени:

 • Самолетни билети София - Лисабон - София с вкл. 10 кг ръчен багаж с размери 40х30х20 см
 • Летищни такси
 • Всички трансфери по програмата
 • Полудневна екскурзия до Авейро
 • 4 нощувки със закуски в Лисабон
 • 3 нощувки със закуски в Порто
 • Здравна застраховка "Помощ при пътуване" с покритие 10 000 евро
 • Водач на български език

В цената не са включени:

 • 10 кг чекиран багаж
 • 20 кг чекиран багаж
 • Лични разходи /телефонни разговори, мини-бар, градски транспорт и др./
 • Посещение на традиционна португалска кинта по поречието на река Дуро
 • Целодневна екскурзия до Синтра
 • Входни такси за музеи и атракциони
 • Неупоменати в програмата услуги
 • Билети за метро, градски транспорт и пр.
 • Градска такса /city tax/
 • Застраховка "Отмяна на пътуване"

Разгледайте още

7 дни / 5 нощувки

Дати: 30.04.2023; 18.05.2023 и 25.05.2023

от 1 930 евро
5 7

11 дни / 9 нощувки

Дати: 26.03.2023

от 3 090 евро
9 11