Любопитно за … Занзибар

Какво не знаете за Занзибар?

Един от най – интересните и любопитни факти е, че Занзибар не е един остров. Целият архипелаг се състои от няколко малки и два големи острова – Unguja – неофициално наричан Занзибар и не толкова популярния Pemba, който е полуавтономна област на Танзания.

Столицата на Занзибар не е Стоун Таун, а Занзибар сити. Стоун Таун е изключително колоритно място и исторически център, който е разположен в старата част на града. Известен е разкошната си разнолика архитектура, смесица от суахили едновременно с елементи от арабски, мавритански, индийски, персийски и европейски култури.

 

За всекиго по нещо – 12 часа ден и 12 часа нощ. Всъщност, денонощието в Занзибар е разделено на 12 часа ден и 12 часа нощ, безспорно заради близостта му Екватора. С няколко минути разлика, изгревът и залезът са по едно и също време през цялата година.

Основния език в Занзибар е суахили, но голяма част от местните говорят на арабски и английски. Като цяло суахили се говори основно в Източна Африка в страни като Кения, Танзания, Конго, Уганда и др. Самото име Суахили идва от арабската дума sawahil, което в превод означава „крайбрежие“.

Занзибар е известен с много неща, но най-вече с благоуханните си подправки, които са основна част от икономиката му. Неслучайно, островите се наричат Spice Islands, като основно се отглеждат карамфил, канела, черен пипер и индийско орехче.

Занзибар е мястото с най – голям брой красиво резбовани врати. Интересен факт е, че резбованите врати илюстрират културните корени на суахили. Такъв тип популярни дърворезби могат да се видят в много източноафрикански райони, но най – много на брой са в Занзибар.

В Занзибар има изключително редки животни. Острова е дом на красивия Занзибарски червен колобус – изключително застрашен от изчезване вид. Тези чудати “коткоподобни маймуни“ можем да открием в резервата Йозани, който е единствения национален парк в Занзибар.

Известният Занзибарски леопард , вероятно вече е изчезнал, защото е видян последно през 2018 г.

Занзибар е известен и с нещо друго.
В далечната 1946г., един от най – великите гласове за всички времена Фреди Меркюри от Queen, е роден на острова. В настоящия момент, къщата в която е живял е енда от най – големите турситически атракции. Има ресторант с неговото име , както и магазин за сувенири.

Занзибар е основна туристическа дестинация и за много спортисти. Популярни са кайт сърфа, както и гмуркането в лазурните води.

Най – кратката война в историята е проведена на територията на Занзибар. Известна като Англо – Занзибарската война. Тя започва на 27 август 1896 г. и продължава цени… 38 минути.

 

Популярния Prison Island /Затворническият остров/, всъщност не е затвор. Официалното име на острова е Чангуу, но е далеч по известен като Prison Island, заради времето в което е функционирал като такъв през 60-те години на 19 век. Днес острова представлява туристически курорт, на него живеят забележителните гигантски костенурки (Aldabra giant tortoises).

Тяхната история започва в далечната 1919 г., когато британския губернатор на Сейшелите изпраща четири броя от гигантите като подарък от остров Алдабр. За 25 години техният брой достига 200. За огромно съжаление, бракониери започват да ги крадат и да ги продават в чужбина и през 1996 г. остават само седем. Оттогава, властите в Занзибар, заедно със световни организации построяват голям комплекс за защита и грижи и броят на костенурките е нарастнал чувствително.

Дали заради красивите си плажове и разкошни хотели, дали заради благоухайните си ястия, заради стратегическото си разположение за търговия на подправки и слонова кост, острова днес е мечта на всеки голям пътешественик и ценител на колоритни и различни архитектурни стилове.

 

Казват, че късче от сърцето остава завинаги там. Пленителните усмивки на жителите, приятелското им отношение, магията на кухнята и безпримерната красота на Индийския океан.
Ще изживеем вълшебството Занзибар заедно, нали?

ЗАНЗИБАР – ЕКСКУРЗИЯ С ЧАРТЪР

Свързани оферти

Няма свързани оферти