Малдиви – без обувки

Мотото тук е „Без-новини, без-обувки“ и наистина кацайки на архипелага попадате в свят където всичко е различно. Тук всеки хотел е на отделен остров, но океана се вижда отвсякъде, защото има забрана – Нито една сграда да не е по-висока от най-високата палма в страната.

Всъщност първи писмени сведения за Малдивите са от 300 г. пр. н е., когато тук са дошли първите заселници от Индия. Преминавайки през индуистко, будитско, ислямско и колониално – британско влияние, Малдивите днес са невероятна екзотична смесица от близко и далечно, познато и забравено. Малдивите няма да те оставят безразличен или се влюбваш в тях и се връщаш отново и отново или просто магията на тези райски острови не е това, което търсиш.

Туризъм започва да се развива върху архипелага от началото на 70-те години на 20-ти век. Като първите туристи са любители на подводните спортове. А тук на Малдивите гмуркането наистина е неповторимо изживяване. Първият курорт на Малдивите посреща своите гости на 3 октомври 1972 г.

Но да се върнем „малко“ назад и да „разгледаме“ това вълшебно място

Малдивите са имали своето значение още от древни времена. Разположени в близост до търговските пътища, те са били честа транзитна спирка на търговци. Първите колонизатори тук са индийците. Счита се, че са заселили островите около 269 г. пр.н.е.

Легендата разказва, че преди да се създаде управление тук живеела малка общност от миролюбиви хора, кланящи се на водата и слънцето.

Първото царство тук е основано от принц Сорудасаруна Адетия , който бил заточен на Малдивите от баща си /явно бащата не е бил толкова сърдит, за да избере този рай за място, където провинилият се принц да изтърпи наказанието си/.

Жителите на Малдивите са строги мюсюлмани, затова спазването на всички местни закони и традиции е задължително условие.

Много жители на Малдивите все още вярват в свръхестествени сили, включително черна/бяла магия. През септември 2013 г. полицията „задържа“… кокосов орех. Захвърлен  близо до избирателната секция, той изглеждал много странно за охраната и основното обвинение срещу кокосовия орех било „измама по време изборите“. Това се дължи на факта, че кокосовите орехи често се използват в ритуали с черна магия. Полицията извикала бял магьосник, за да провери опасните плодове за заплахи и проклятия.

Нищо от това не било потвърдено и всички обвинения срещу кокосовия орех били свалени. Но тази епична съдебна битка е само част от любопитните неща, които превръщат Малдивите в място, което трябва да посетите. Прекрасните условия за дайвинг, стотиците острови, красиви къщички насред океана, луксозната обстановка… неща, които всички вие знаете и сте виждали поне на снимка. Ето обаче и няколко факта, които ще са интересни да научите:

Малдивите са в Книгата на рекордите Гинес, като държавата с най-плосък релеф: няма хълмове или реки и нито един от островите не излиза на повече от 2,4 метра от водата.

Малдивите се състоят от 1190 малки коралови острова и площ от само 298 км2. От тях само 200 острова са обитавани, 44 са пригодени изключително за курортна почивка.

Името „Малдиви“ идва от индуистките думи „махал“ (дворец) и „дива“ (остров).

На Малдивите практически няма от какво да се страхувате. Ако и вие като мен не харесвате насекоми, змии и други неприятни същества, тогава Малдивите са мястото за вас! Тук няма паяци или хлебарки!

Малдивите са най-доброто място за младоженци.

Можете ли да си представите нещо по-романтично от сватбена церемония на бял пясък точно на брега на лазурното море? Така че, ако планирате сватба, имайте предвид, че си струва да отидете на Малдивите за медения си месец. И ако сте женени дълго време и любовта не напуска дома ви, тогава защо не подновите обетите си на тропически остров в луксозна обстановка?

Но за разлика от медения месец или сватбата, внимавайте с рождените дни. Тук не е обичайно да се празнува рожден ден. Според установената традиция на този ден местните жители се опитват да работят възможно най-много.

Побързайте, защото според прогнози на учените през 2100 година островите ще са изцяло под вода. Именно това е причината през 2009 президентът Мохамед Нашид да премести заседателната зала в … океана. Президентът и 13 служители седяха зад потопени във вода бюра. Това трябваше да напомни на всички присъстващи за заплахите, породени от океана.

ВИЖТЕ НАШАТА ОФЕРТА ЗА ПОЧИВКА НА МАЛДИВИТЕ С ДИРЕКТЕН ПОЛЕТ ТУК

Свързани оферти

Няма свързани оферти