Любопитно за Италианската кухня

Италианската кухня – нещо, което трябва да вкусите задължително в Италия

Италианците издигат храната в култ. Те умеят да я приготвят по най-добрия начин. Винаги намират време за вкусен обяд и за вечеря с чаша вино. Кухнята в Италия събира исторически, културни и социални особености и напълно отразяват облика на страната.


Всеки регион в Италия има свои кулинарни традиции .

В Италия всяко ястие може да се готви по няколко различни начина. В отделните региони по различен начин се приготвя пастата, пицата, лазанята и други национални ястия. Истинският италианец може да усети разликата, но за чужденеца почти няма такава. Тосканците например не са равнодушни към месото. А в Ломбардия са любители на полента и ризото. Записвайки се за нашата ГУРМЕ ЕКСКУРЗИЯ вие ще се потопите в тънкостите и вкусовете на италианската кухня от регион Емилия Романя.
За пастата

Прословутата италианска паста и изкуството да я приготвиш, може да се сравни само с картините на Леонардо Да Винчи и интересното е, че всъщност родината и е Китай. Но е факт, че тя е причината италианците да използват вилици, с тях просто е по-удобно да се консумира хлъзгавата и гореща паста.

Невероятно но факт – Италианците не напълняват

Като цяло италианците са много активни, дейни и красиви. Това е странно, като се има предвид, че храната им е доста калорична и питателна. В повечето случаи пастата в Италия е приготвена от пшенично брашно. А закуската макар и непретенциозна от отнемаща 5-10 минути, винаги е сладка и се състои от кроасан, препечен хляб с конфитюр, пай с плодове или палачинки с шоколад.

За сладоледа – в Италия подправят сладоледа

Това не е типично за други краища по света, но в Италия сладоледът е поръсен със сол или дафинов лист, дори със зехтин. Струва си да го опитате, дори да не оцените предимствата му. Резултат с изображение за italian ice cream with spicesСладоледа също е предмет на доста спорове. Римляните са приготвяли замразени напитки с мед, предшественици на днешните сорбе и гранита. Има исторически източници за приготвяне на сладолед, датиращи от времето на император Нерон. Той заповядал да му приготвят планински лед смесен с плодови заливки. Смята се, че сладоледът се е появил през IX век, когато арабите завземат Андалусия и Сицилия. Те откриват, че региона притежава всичко необходимо за приготвяне на сладолед – разнообразие от плодове, сняг от Етна и тръстикова захар.

В интерес на истината италианската кухня е като спагетите. Микс от толкова много неща. Тук обожават сладкото, но пият и много кафе, консумират тестени изделия и не напълняват… И знаете ли, манталитета на италианците е толкова близък до нашия, колкото са еднакви и цветовете на знамената ни…

 

Разгледайте още

6 дни / 5 нощувки

Дати: 03.05.2022 и 22.05.2022

от 1 495 евро
5 6

8 дни / 7 нощувки

Дати: Заминаваме с много дати през август, септември и октомври 2021 г.

от 690 лева
7 8

6 дни / 5 нощувки

Дати: 03.11.2021

от 810 евро
5 6