Дубай – красиви контрасти

Дубай е град на контрасти, но те няма да ви смутят. Ще ви впечатлят. Дубай е не само луксът на небостъргачите, внесли в арабския свят градоустройствени модели на запада. Дубай е многообразен в гледните точки. Многолик е. Тук животът се движи най-малко в три ленти: на местните, на туристите… и, разбира се, на шейха.

Дали Дубай вълнува или впечатлява… Всичко, в което човек е вложил ум, превръщайки невъзможното във възможно, впечатлява. Всичко, в което е вложил емоция, вълнува. Дубай сякаш е създаден, за да вълнува и да впечатлява почти в равни степени и това са две различни истории. А възможността да изберем историята на своето пътуване е това, което привлича много от нас. Гледаме Дубай с очите на туристи, а когато опитаме да видим и света на местните, тогава картината излиза извън луксозните небостъргачи. И тогава можем да усетим повече от свят, който е хубаво да бъде видян.

Дубай се движи много бързо, не само по червената или по зелената линия на метрото. В своето развитие градът и емирството пропускат няколко обществено-икономически строя. Така само за 50 години Дубай слиза от камилите в пустинята, за да се качи на луксозни лимузини.

В Дубай има посока за всеки: широки плажове за пристрастените към водата и пясъка; вечери, окъпани в светлина за любителите на нощния живот; футуристична архитектура за градските иноватори; най-големите молове в света за шопинг любителите; традиционни пазари, пазещи духа на миналото, за търсачите на малки цветни съкровища; червени пясъци за всеки, който иска да повърви по стъпките на бедуините навътре в пустинята; скрити арт улици без осветление и с нощни фенери за непоправимите романтици. Дубай е малък свят, който можете да съзерцавате от най-различни гледни точки. Сигурни сме, че в поне една от тях, ще намерите най-изкушаващото място във вашата карта за приключения. Затова пътуваме до Дубай всеки вторник през есента, зимата и пролетта. И няма как да пропуснем, защото тук е един от офисите на Гинес, не случайно е открит в града, наричан от мнозина „Градът Гинес“. Пътувайки днес до Дубай, ще спрем специално там, където рекордите остават в емирството, докато други се опитват да ги подобрят.

История

Само преди по-малко от 70 години Дубай, заедно с другите емирства в ОАЕ – Абу Даби, Аджман, Рас ал-Хайма, Ум ал-Куейн, Фуджейра и Шарджа – е в групата на изостаналия арабски район. Още в началото на XX век вече е едно от най-важните пристанища в Арабския залив. Днес е финансов и туристически център, управляван от фамилия, устремена към бъдещето. Град на контрасти – на стари сукове (пазари) и на сгради, за строителството на които са ползвани най-съвременните постижения на авиационното инженерство. Емирството има строги правила и съблюдава спазването им. Законът следи никой да не нарушава комфорта на другия. Етническото многообразие е характерно за Дубай, както и за цялата територия на Обединените арабски емирства. Във федерацията от близо 9 млн. жители само 1 милион и 400 хиляди са местни. От 195 регистрирани в света националности 165 са представени тук. Дубай е градът с най-голямо текучество в света: тук хората идват, отиват си и пак се връщат; местят се от квартал в квартал… За да се развие един район в Дубай, са нужни между 5 и 10 години до превръщането му от пустиня в оазис. Прилежащата структура на всеки район, освен продължение на градската магистрала и новите булеварди, включва и огромен шопинг център. Ако попитате някой от местните за срока, в който трябва да се изпълни даден проект, ще ви отговори „inshallah“ – когато Аллах реши! За да харесаш Дубай, е достатъчно да прозреш таланта на човека да строи градове, да чертае пътища, да създава суша във водата.

Първи впечатления

Слънце, мараня, напечена земя и убийствен трафик по шестте ленти на градската магистрала са първото, което прави впечатление. Мъжете в бели кандури и безупречната чистотата на летището; спрелите коли с работещи двигатели и включени климатици; женският вагон в метрото; сградите, подпиращи небето… Всичко това е част от света на Дубай, покрай който минаваме, пътувайки до основните забележителности и атракции. Когато си тръгваме, ще се усмихнем в спомена за чашата арабско кафе с фурма в знак на гостоприемство. Ще носим голям пакет с фурми за дома. За всички, които обичаме.

РЕЗЕРВИРАЙ ПРОГРАМАТА ОТ ТОЗИ ПЪТЕПИС!

Новият Дубай
Дубай е изключителен със способността да се променя почти ежедневно. През 2020 г. градът ще бъде домакин на Експо 2020 и в момента се изпълняват редица мегапроекти, които само след няколко месеца ще удивляват света с концепциите си. За Експо 2020 ще бъде готов и Музеят на бъдещето, в който е планирана специална зала за тестване на научно-технически изобретения. Името на музея е кодирано в цялостната му архитектура и план. С овална форма и отвор в средата, той създава връзката между земята и небето, сочейки пътя към неизвестното… Прозорците му, още незавършени, представляват арабски думи от Свещената книга.

Атмосферата на новия Дубай е навсякъде по главния булевард „Шейх Зайед“, където се намират едни от най-красивите сгради, повечето проектирани като огледало на слънцето, петзвезни хотели и най-високата сграда в света – Бурж Халифа.

Дубай Марина е другият мегапроект на емирството, който привлича инвеститори и развива туризма. Вдигнат е от нищото за по-малко от 10 години. Изключително впечатляващ и още по-красив през нощта. От тук можете да видите виенското колело, което предстои да бъде пуснато и ще бъде най-високото в света със своите 240 м.

Обичате плажа… И в Дубай знаят това, защото само преди няколко години увеличават плажната си ивица с десетки километри, изграждайки остров в морето. На „Палм Джумейра“ се намира плажът The Point, от който се разкрива гледка към най-големия хотел в града – „Атлантис“. JBR e плажът на Дубай Марина. Душът там е 5 дирхама за минута, а входът е 180 дирхама. Jumeirah open beach е ивицата, откъдето са снимките с „Бурж Ал Араб“ – с красива гледка към единствения седемзведнен хотел в света; сравнително пуст, със свободен достъп, но без душове.

„Мадина Джумейра“ е т.нар. арабска Венеция. Има пет километра изкуствени канали, които пресичат целия комплекс, създаден в стар арабски стил.

Вкусове

Кухнята на Дубай е призната за една от най-изкушаващите, вероятно защото съчетава вкусовете на различните етнически групи в емирството. Традиционните ястия се приготвят с ориз и пилешко, подправени с аромати от много точки на света. Представена е ливанската, индийската и йеменската кухня. Барбекю предлага почти всеки ресторант. Ако желаете да се насладите на традиционен вкус, потърсете умали – десерт, приличащ на попара; непременно си поръчайте карак – чай с кондензирано мляко, който тук приготвят с настойка от листа черен чай и подсладено мляко. В менюто ще забележите местната напитка, отбелязана като „известната“ lemon – mint lemonade. Веднага поръчваме по чаша на всеки от екипа. Лимонадата е различна – по-кисел вкус на лимон и много по-силен аромат на мента, със ситно натрошен лед и гъстота на разтопен сладолед. Страхотна е… Дубай е силно развит туристически център, но за разлика от други подобни дестинации продажбата на алкохол е строго регламентирана. Алкохолни напитки се предлагат в барове и хотели, като хотелът е единственият търговски обект с подобен лиценз.

Много от вкусовете на Дубай са събрани в шавармата – арабска питка с най-различни пълнежи. Салатите са подправени с прясна мента. Много мента. Многообразието на местната кухня можете да опитате по време на нощната разходка в Дубай Марина с традиционната дървена лодка – галера. В старата част на столицата непременно пробвайте закуската от нахут, повлияна от Индия.

Старият Дубай

Дубай няма историята на старите градове, наситени с артефакти, които разказват за миналото, за геройства и откривателства. И въпреки това в столицата на емирството витае духът на лампата: можете да го усетите на двата бряга на канала Крийк – врязан в сушата естествен пролив от Персийския залив, разделящ града на Бур Дубай и Дейра. Там водният градски транспорт е с абра; там можете да се изгубите между тесните улички на трите пазара – пазарът за подправки, пазарът за злато и пазарът за текстил. Първите два са от страната на Дейра, третият (за платове) е в Бур Дубай. Оживени, колоритни и ароматни са суковете. Ако мислите, че златото не мирише, ще добавим, че само една улица разделя златния пазар от този за подправки, а шафранът има силен аромат…

Любопитно е, че местното население нарича Дейра старата част, въпреки че първото заселване става в района на Бур Дубай, където днес е Бастакия – квартал с традиционни къщи, музей на кафето и на монетите, арт галерии и малки симпатични кафенета. Около 1300 жители са живеели в малко рибарско селище. Два пожара бележат преместването на домовете от двете страни на Крийк. Избухналата епидемия от едра шарка в Бур Дубай води всички към Дейра, а година по-късно истински пожар премества населението обратно на срещуположния бряг. На Крийк ще видите старите кораби, които все още товарят търговски стоки и зареждат близките пазари. Предполага се, че преди да възникнат суковете, стоките са се разпродавали директно на палубите.

От тази част на Дубай в миналото са тръгвали на лов за перли, а днес корабите са превърнати в традиционни малки ресторанти. Уловът на перли е бил основният поминък на населението до началото на XX век. След като Япония създава фермите за естествени перли по изкуствен начин, районът на емирството изпада в криза. Днес местните казват: „Когато Господ ни взе перлите, ни даде петрола“. 1966 г. поставя началото на ерата „след петрола“. Дубай започва да гледа в бъдещето и да го създава. Емирството изготвя специална стратегия, която след 2031 година трябва да ограничи финансовата му зависимост от петрола.

Старият и Новият Дубай сякаш са поставени в различни архитектурни рамки. Това е една от забележителностите, впечатляваща туристите. От едната страна се вижда онази част на Дубай, която показва как градът е живял само преди 40 години. От другата страна се издигат впечатляващи сгради, определяни от архитекти и инженери като образци на модерната строителна индустрия. Между тези два свята е изградена позлатена конструкция с форма на рамка, на върха на която можете да стъпите върху стъклена прозрачна основа и да видите града в 360-градусова панорама. Когато слезете долу, ще гледате документален филм с визия за Дубай след 50 години. След 50 години… само си представете!

Бастакия

Местното наследство може да бъде видяно и преживяно в малкия автентичен район Бастакия. Дегустация на местна храна, Музей на кафето срещу вход от 10 дирхама, разходка между старите къщи с вятърни кули – естествените климатици на миналото, създават усещане за спокойствие и лежерност, далеч от мегабулевардите и опасаните в диодни светлини небостъргачи. Бастакия е културният център на Дубай. Името има ирански корен и идва от селището Бастак в Иран. Някои казват, че част от местното население пристига тук от района на Бастак. Пътят на иранските кораби, акустирали на канала Крийк, ги е водил по тези земи.

На пустинно сафари в Бадаяр

Автентичността на живота от миналото на Дубай можете да усетите по време на една от най-атрактивните екскурзии – тази в пустинята Бадаяр или както още я наричат шофьорите на джиповете за сафари – Лабаб. Близо 3 часа продължава приключението на четири колела в пясъчните дюни – екстремно на моменти, вълнуващо, запомнящо се и спиращо дъха в мига на залеза, когато слънцето се слива с червения пясък. След като слънчевият диск се скрие, в бедуински пустинен лагер ще се насладите на арабска кухня и ще наблюдавате тадура – традиционен танц, който изпълняват египтяните по тези места. Язденето на камила остава голямо приключение за по-малките, а рисунката с къна е любима на дамите.


РЕЗЕРВИРАЙ ПРОГРАМАТА ОТ ТОЗИ ПЪТЕПИС!

Градът „най“

Пет от десетте най-високи хотела в света се намират в Дубай. В момента на територията на града има 700 хотела и хотелски апартаменти… и ако има рекорд за това, емирството го печели. За бума на туризма тук доста показателен е само един факт – веригата Ritz Carlton, която има по един хотел в населено място по света, само в Дубай има два.

Дубай регистрира не малко рекорди в книгата Гинес в резултат на визията, която управляващата фамилия и бизнеса имат. Казват, че тук невъзможното става възможно. Например островите в морето… Едни от най-добрите инженери и архитекти са ангажирани с проекта „Палм Джумейра“. В момента се строи Hyperloop – вакуумният влак на Илън Мъск, с който от Абу Даби до Дубай ще се стига за 12 минути със скорост на влака 1200 км в час. Представете си… Преди 50 години разстоянието е отнемало четири дни с камили, днес 160 км между най-големите емирства във федерацията се минават за по-малко от два часа, а догодина – ще са нужни някакви си 12 минути.

Бурж Халифа е другото постижение на архитектурата в града и заема едно от топ местата на забележителностите в света. За първи път в такава сграда има жилищна част, а на ниските етажи е първият хотел на Джоджо Армани. Само до преди две години на сградата принадлежи рекордът за най-бърз асансьор в света, преди да бъде подобрен в Шанхай. И все пак… 10 метра в секунда е скоростта на асансьора в Бурж Халифа или точно една минута до 124-я етаж, където се намира обсерваторията. Архитектурата на сградата е вдъхновена от пустинното цвете хименокалис.

Бурдж Ал Араб е първият седемзвезден хотел в света, с 1600 м позлатената площ и архитектура, свързана с миналото.

Хиподрумът Мейдан в Дубай е най-големият в света.

Дубай и бъдещето

Една нова сграда с изключителен дизайн предстои да бъде построена. Крийк Тауър е още в проект, но в близките две години ще бъде най-високата сграда в Дубай. Само 49 процента от общата конструкция ще бъдат използваема площ. Очевидно е, че в Дубай обичат предизвикателствата, след като през няколко години създават проекти, непознати преди това за света.

Любопитни факти, които трудно си представяме
Знаете ли, че аквариумът на хотел „Атлантис“ в Дубай има 11 000 000 литра вода.

11-те стъбла на изкуствения остров „Палм Джумейра“ са еднакви до съвършенство. Ако имате късмет да сте до прозореца в самолета, можете да видите проекта във формата на финикова палма от птичи поглед.

Колкото по-малки са номерата на колите в Дубай, толкова по-богати са собствениците им. Номер 1 кара шейхът.

Ако се прегръщате и целувате на публично място и с това нарушите комфорта на местните, има опасност да платите глоба между 200 и 5000 дирхама, както и да ви върнат там, откъдето сте пристигнали в Дубай.

На територията на Дубай има 80-ти и 110-ти фактор слънцезащита.

Шопинг в Дубай

Дубай мол е най-големият в света. Тук се намират пеещите фонтани, които се нареждат достойно в световния списък на най-уникалните фонтани с хореография. Изключително красиви, фонтаните на Дубай „танцуват“ с различна музика – от класическа до диско. Над 6000 светлини осветяват водата във вечерното шоу, което можете да наблюдавате безплатно на всеки 30 минути между 18:00 и 23:00 ч.

В Дубай мол се намира и магазин с обувки, „подписани“ с името на Сара Джесика Паркър, превърнала Кари Брадшоу в икона и истинска личност извън сериала „Сексът и градът“. Направи го толкова съвършено, че не знаем чия точно е стратта към класните обувки. “Похарчила съм 40 000 долара за обувки. Буквално ще се превърна в жената, която живее в обувките си”, казва Брадшоу и създава модели, които можете да видите и в Дубай мол.

Дубай Емирейтс е молът с единствената ски писта в региона, вярно закрита, но къде на друго място можете да карате ски при температури навън между 25 и 43 градуса. От откриването му през 2005 година до днес молът не е затварял нито за ден. В Ски Дубай е поставен специален макет на ново сити в големия град, което се строи в момента и ще притежава ски писта, два пъти по-дълга от тази в Дубай Емирейтс. В момента общата площ на Ски Дубай е 4 000 кв.м с 400 м слот за спускане.

Дубай и мода

Националните облекла на Дубай и на федерацията са не толкова свързани с религията, а по-скоро с историята и традициите. И мъжката дреха – кандура, и женската – абая са с дълги ръкави и прикриват голяма част от тялото, заради живота в пустинята, когато бедуините са се предпазвали от слънцето. И кандурата, и абаята могат да се намерят в различни цветове. Мъжките най-често са в бяло, екрю, каки, кафяво; ако дамските, доскоро са били предимно черни, в последните години се налагат светли и ярки цветове, без багрите да носят социален статус. Обличането в трационните дрехи на местните е сред любопитните преживявания и за някои от туристите на „Карта Холидей“.

Какво е необходимо да имате предвид по време на пътуването си в Дубай

Обединените арабски емирства, в това число Дубай, са сигурна държава с почти нулева престъпност.

Ако сте туристи в емирствата по време на Рамадан, се очаква да спазвате местните привички, характерни за този период, и да не изкушавате местното население по време на поста. Тогава между изгрева и залеза те не пият течности, не консумират храна и не пушат цигари. За туристите се изграждат специално обособени зони с тъмни завеси или високи паравани.

Всички таксита в Дубай са жълти, но с различно оцветен покрив. Минималната им такса е 12 дирхама.

Метрото има две линии – червена и зелена. И две класи. Със златен билет се пътува в първи и в последен панорамен вагон. Сребърният билет е за стандартната класа, към която има и един вагон само за жени.

Дубай не е град за пешеходни разходки, освен ако не сте в района на Даунтаун или в старата част на града, където са пазарите. Пресичането е само на пешеходни пътеки и светофари, правилата в това отношение са строги.

„По-добре ние да приветстваме прогреса, отколкото прогресът да мине край нас“. Така започва възходът на един град, който днес е израз на финансов напредък, иновации и туризъм за всеки – и за туриста, който обича лукса; и за туриста, който търси бягство в малките улички с атмосфера от миналото. Днес част от света живее в Дубай. Друга пътува до там.

“Карта Холидай” пътува до Дубай всяка седмица от есента до пролетта включително. Вижте повече в екскурзия „Екскурзия Дубай – 6 дни + 3 екскурзии и 4 вечери включени в цената”.

РЕЗЕРВИРАЙ ПРОГРАМАТА ОТ ТОЗИ ПЪТЕПИС!

Свързани оферти

Няма свързани оферти