16 от най-чаровните, но малко известни европейски градчета

От норвежките фиорди до остров Сардиния в Италия – някои градове имат почти неопределим чар, който буквално примамва туристите. Заедно с атракциите и забележителностите, те предлагат реален характер, предизвикват силно чувство и осигуряват гостоприемна атмосфера, изкушава profit.bg. За някои от тях със сигурност сте чували, други обаче са добре скрити тайни, които малцина туристи са открили.

1. Еслинген, Германия
Един от многото дървени градове в Югозападна Германия, Еслинген осигурява позицията си на основен търговски център чрез изграждане на два моста над река Некар, което го прави очевиден пропускателен пункт за средновековните търговци.

Повече от 200 дървени елементи и сгради от 13-и до 16-и век се намират днес в Стария град, редейки се покрай живописни канали и заобикалящи пазарния площад. Те образуват магически фон за един от така популярните в Германия коледни базари. На него се събират повече от 200 търговци, облечени в средновековни костюми, които представят автентични занаяти и продукти от Средновековието: ръчно правено стъкло, вълна, ковано желязо, дърворезби и кожени изделия се редуват с много забавления, представяни от певци и жонгльори.

2. Лука, Италия
Въпреки че предлага невероятни средновековни църкви, кули и безценни художествени съкровища, най-голямата атракция в Лука за туристите е фактът, че са там. Да, издълбаният и инкрустиран мрамор по фасадите на сградите е спиращ дъха, както и произведенията на изкуството в катедралата.

Няма по-забавно нещо и да се изкачите на Guinigi Tower за страхотна гледка от птичи поглед. Но къде другаде ще намерите градина с дървета в горната част на средновековна кула или спокойна сенчеста алея на върха на стените, които обграждат града? Можете да седнете да пиете кафе на маса в овална пиаца, разположена срещу стените на римска арена. И ако целият град ви изглежда като декор от опера на Пучини, то това не е чудно, защото е родният му град.

3. Марвао, Португалия
Един от няколкото града, накацали по назъбените хълмове на границата на Португалия с Испания, Марвао е най-драматичният и един от най-добре запазените от тях. Цялото населено място, което се намира на върха на стръмен склон, е оградено със стени, а достъп е осигурен през една-единствена порта.

Замъкът, чийто произход датира от мавританската окупация, се изправя на върха, с изглед към енорийска църква и тесни улички с ниски, бели къщи. Разходка из добре запазените укрепления предоставя страхотен изглед към околността и самотната позиция на Марвао на границата. Историята на мястото започва много преди съществуването на замъка – в долината долу се намират разкопките на римски град.

4. Щайн ам Райн, Швейцария
Комбинацията от добре поддържани дървени сгради и цветни стенописи, изрисувани по фасадите, прави главната улица на Щайн ам Райн да изглежда почти като декор от приказката за Хензел и Гретел. Но това е истински град, като при това средновековната му архитектура е оригинална.

Препоръчителна е разходка до Hohenklingen Castle, който се намира високо над града. Построен през 1225, днес той е музей за местна история. Друг музей се помещава в бившото бенедиктинско абатство, основано през 11-и век.

5. Олесун, Норвегия
Когато опустошителен пожар поглъща целия пристанищен град Олесун през 1904, трагедията е изкупена с комбинация от икономическа депресия и ново вълнуващо художествено и архитектурно движение, което се вихри в цяла Европа. Така градът предлага работа на най-новите – и безработни – архитекти, току-що завършили обучението си.

Резултатът е невероятен град в стил Art Nouveau, съчетал в себе си грациозните скандинавски тълкувания на архитектурното движение. Разположен между два острова в края на планина, сред зашеметяващ фиорд, градът е наистина спиращ дъха. Местните хора са изключително дружелюбни и винаги могат да ви насочат към забележителности, които сте пропуснали – като крайбрежните ресторанти, чиито готвачи работят с морски дарове от местните води.

6. Наджак, Франция
Малък и разположен встрани от пътя в региона Миди-Пиренеи на Южна Франция, Наджак се намира на дълга улица, която води до върха на билото, свършвайки в стените на шато от 13-и век.

Църкви и параклиси от 13-и и 14-и век, крепостна порта, Place du Barry от 15-и век, както и невероятно красивият Fontaine des Consuls от 1344 г. са акцентите за туристите. Със сигурност голяма част от тях ще искат да обходят градчето по цялата му дължина, както и да направят обиколка на тайните проходи на замъка.

7. Уинчестър, Великобритания
Девствената катедрала на град Уинчестър е пълна с история. Това е столицата на Англия до 13-и век и седалището на Алфред Велики. Можете да видите гробницата му в катедралата Уинчестър, в която е коронован Уилям Завоевателя. Тя е изпълнена с архитектурни и художествени акценти.

В района има останки от кралския замък, двореца на епископа и градините на абатството, основани от съпругата на крал Алфред. Разбира се, необходимо е време и за да се насладите на самия град – да опитате чая в кафетата, да се разходите по магазините, покрай древни сгради и тихи градини.

8. Волтера, Италия
Трудно е да се избере между средновековните градове на Тоскана, именно заради това повечето туристи планират да посетят повече от един от тях. Волтера обаче обикновено не се посещава толкова често, колкото Сан Джиминяно и някои от другите градчета в района.

А тя има какво да предложи. Заедно със старите каменни улички и дружелюбните малки площади, тук ще намерите цялата гама от тоскански забележителности – етруски и римски останки; средновековна кула от 12-и век и къщи от 13-и век; образци на възрожденското изкуство, както и дворец от 19-и век.

9. Онфльор, Франция
Към суматохата на риболовните лодки в пристанището и красивата комбинация от камък, дърво и мазилка в пастелни цветове на надвисналите над него къщи, просто добавете безгрижния въздух на Нормандия.

Историята на това пристанище е дълга и интересна. Музеят на изкуството в града пък показва 200 творби на импресиониста Йожен Буден и неговите съвременници. Задължително спрете, за да се възхитите на тавана на готическата църква Света Катерина, издигната от местните корабостроители.

10. Чешки Крумлов, Чехия
Това е един наистина добре запазен стар град, между чиито крепостни стени криволичи река Вълтава. Почти скрит под стръмните островърхи покриви, това е лабиринт от тесни калдъръмени улички, виещи се около замъка от 13-и век. Подобно на самия град, този средновековен комплекс показва стилова комбинация от готически, ренесансови и барокови епохи.

Целият център на града е обявен от ЮНЕСКО за световно културно наследство. След посещение на замъка, църквата Св. Витус и близкия манастир, направете разходка из старите улици и задължително се качете на лодка, за да усетите атмосферата на реката.

11. Аркос де ла Фронтера, Испания
Заобиколен от гора от едната страна и отвесна скала от другата, Аркос де ла Фронтера е първият от прочутите Pueblos Blancos на Андалусия – или Белите градове, които се намират южно от Севиля.

Белите къщички са струпани една до друга на тесни улички, брулени от вятъра, който тича нагоре към внушителната църква на Сан Педро. В най-горната част се намира замък, построен от маврите през 11 век и разширен, след като Аркос попада в ръцете на християнските царе през 1250.

12. Висмар, Германия
Това историческо градче на Балтийско море разполага с толкова добре запазен средновековен център и пристанище, че е обявено от ЮНЕСКО за световно културно наследство. Една разходка из неговите криволичещи улички разкрива красиви къщи от дърво с характерните стъпаловидни и остри фасади.

Тук туристите ще видят пленителен средновековен храм и чифт гигантски тухлени църкви. Свети Никола – с високия си 36 метра кораб, построена през 1381, е сред най-високите от тези готически гиганти, пръснати по северното крайбрежие на Германия. Задължително спрете на пристанището, което изглежда така, както когато е построено, за да хапнете традиционни рибни ястия, приготвени с маринована херинга, пушена сьомга
или скариди.

13. Лагуардия, Испания
Издигащ се над Риоха, южно от Билбао, Лагуардия се намира на върха на хълм, а неговите скупчени близо една до друга каменни сгради се охраняват от масивни каменни стени. По време на бурното му средновековно минало в скалата под града е изсечен лабиринт от тунели за подслон и маршрути за
евакуация, когато е под атака.

Днес в някои от тях се помещават магазини и уютни кафенета, сгушени под средновековните сгради, очертаващи линията на тесните улички. Можете да посетите романската църква на Сан Хуан Баутиста, а след това и Санта Мария де лос Рейес. Вътре ще откриете боядисаните каменни резби на величествен оригинален портал – един от най-добрите готически портали в Испания.

14. Боса, Италия
Боса се издига от линията на пастелните къщи по протежение на покрития с палми бряг, през плетеница от средновековни алеи и улици, водещи до Malaspina Castle, съществуващ от 12-и век. Тясната главна улица е облицована с жилища, магазини, галерии и музеи.

Трябва обаче да се изкачите през лабиринта от улички, стълби и малки площади, за да усетите хилядолетния пулс на този град.

15. Локронан, Франция
Средновековният каменен град се намира между два полуострова, в близост до някои от най-красивите атлантически плажове. Средновековните сгради се смесват с имения от 18 век, а градът е сцена на традиционен фестивал, който се провежда веднъж на шест години.

Намиращият се наблизо Chapelle Sainte-Anne-la-Palud е важен обект за поклонение, където вярващите почитат статуя на Света Ана. В града има множество магазини и ателиета, показващи произведенията на местните занаятчии, а районът е известен с отличните си морски дарове – особено мидите.

16. Мюрен и Венген, Швейцария
Две малки алпийски села, кацнали на защитени тераси високо над долината Лаутербрунен, в швейцарския район Бернски Оберланд, Мюрен и Венген поддържат своя селски чар в пълна изолация, без достъп до път.

Мюрен израства от малко алпийско селище в целогодишен курорт. И двете села са сякаш красиви пощенски картички от швейцарските Алпи – с тесни улички и дървени хижи, допълнени от покритите със сняг върхове.

Разгледайте още

8 дни / 7 нощувки

Дати: 21.07.2024, 04.08.2024, 18.08.2024, 01.09.2024 и 22.09.2024

от 900 810 евро
7 8

13 дни / 10 нощувки

Дати: 01.09.2024, 06.09.2024, 14.03.2025, 09.04.2025 и 15.04.2025

от 3 490 3 340 евро
10 13

15 дни / 13 нощувки

Дати: 29.08.2024, 05.09.2024, 19.09.2024, 27.09.2024, 03.10.2024, 15.10.2024, 08.03.2025, 11.03.2025, 13.03.2025, 22.03.2025, 25.03.2025, 28.03.2025, 03.04.2025, 05.04.2025, 11.04.2025 и 16.04.2025

от 3 990 3 890 евро
13 15